c S
Dnevne novosti

Sindikat trgovine traži da poslodavci omoguće radnicima slobodne dane za blagdane

15.12.2017 07:20 ZAGREB, 14. prosinca 2017. (Hina), Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputio je u četvrtak zahtjev poslodavcima u sektoru trgovine da radnicima omoguće slobodne dane za blagdane 25. i 26. prosinca ove, te 1. i 6. siječnja iduće godine, kao i da skrate radno vrijeme pred blagdane.
STH u priopćenju ističe da očekuje uređivanje pitanja radnog vremena za blagdane u skladu sa zakonom, poštujući interese radnika, te se poziva na rješenja u zemljama EU-a.

Poslodavci obrazlažu da moraju raditi za blagdane zbog konkurencije, stoga pozivamo sve koji su organizirani u HUP-u i članovi su HGK-a i HOK-a da skrate radno vrijeme pred blagdane, te da na Badnjak i Staru godinu rade do 13 sati, a u dane blagdane ne rade, navodi sindikat.

"Svjesni činjenice da je prosinac jedan od udarnih mjeseci za ostvarivanje prometa, moramo iskazati nezadovoljstvo radnim vremenom u tome mjesecu, posebice uoči i za vrijeme samih blagdana. Očekujemo da će poslodavci pokazati društvenu odgovornost za radnike i omogućiti im blagovanje", poručili su sindikalci.

Upozorili su i na problem neorganiziranog rasporeda radnih dana, zbog čega radnici ne mogu planirati osobni život, što je u suprotnosti s hrvatskim propisima.