c S
Dnevne novosti

Zadar: Ministar Tolušić potpisao ugovore za sanaciju štete na cestama za potrebe poljoprivrede

19.12.2017 07:25 ZADAR, 18. prosinca 2017. (Hina), Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak u Domu Zadarske županije u Zadru ugovore za sanaciju štete na cestama za potrebe poljoprivrede nastale u poplavi 11. rujna s predstavnicima 18 jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije.
"Zadarska županija i hrvatska Vlada vrlo su aktivno krenule u rješavanje šteta od poplave, a rezultati su već vidljivi. Ministarstvo poljoprivrede je u svom proračunu osiguralo 6,5 milijuna kuna da pomognemo onim općinama u kojima su štete na poljoprivrednim površinama ili pristupnim putovima koji su vezani uz poljoprivredna zemljišta. To nije sve, ili ovaj ili sljedeći tjedan isplatit će se još 30 milijuna kuna iz državnog proračuna za štete na komunalnoj infrastrukturi, od čega će više od 20 milijuna doći u Zadarsku županiju.

I za područje Grada Zadra i za ostale jedinice lokalne samouprave, najavio je ministar Tolušić.Dodao je i da sve one općine i gradovi koji su se javili na mjeru 7.22, Poličnik, Benkovac, Kali, Preko, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Zemunik Donji i Nin, proći će na mjeri 7.22, što je još 28 milijuna kuna. Odluke bi trebali biti donesene do Božića, što će biti još jedan oblik pomoći stradalim općinama.

"Nadam se da ćemo do ljeta riješiti, odnosno sanirati sve nerazvrstane putove u svim otočnim općinama, u zaleđu Zadra, u Ravnim kotarima, a posebno želim naglasiti područje Grada Nina, koje je i najviše stradalo u poplavi. Ukupna šteta u Zadarskoj županiji je oko 320 milijuna kuna, a s ovakvim načinom pomoći do sljedećeg ljeta ćemo sanirati svu štetu", rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Ugovore s Ministarstvom poljoprivrede potpisali su: Grad Nin i općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Pakoštane, Pašman, Poličnik, Posedarje, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji.

U sklopu jednodnevnog posjeta Zadru, ministar Tomislav Tolušić posjetio je prodajnu izložbu „Naši mali gušti“, na kojoj svoje domaće proizvode predstavlja 82 proizvođača iz gotovo svih hrvatskih županija.