c S
Dnevne novosti

Predložen riječki proračun od 1,064 milijarde kuna, podnesen niz amandmana

21.12.2017 07:10 RIJEKA, 20. prosinca 2017. (Hina), Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u srijedu je gradonačelnik Vojko Obersnel predložio proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,064 milijarde kuna, što je za 113 milijuna više nego lani,  glasovanje protiv najavio je HDZ, skupina političkih stranaka i nezavisnih vijećnika "Srednji blok" podnijela je 21 amandman u vrijednosti od 15 milijuna kuna, a HNS tri amandmana "teška" 1,85 milijuna kuna.
 Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da se proračun povećava najviše zbog planiranih iznosa iz EU fondova za sufinanciranje revitalizacije kompleksa Benčić i energetsku obnovu škola i vrtića te planiranog zaduženja Grada Rijeke od 185,8 milijuna kuna za vlastito sudjelovanje u financiranju tih projekata. 

Andrej Briščik (Akcija mladih) uime grupacije Srednji blok, koju čini 11 vijećnika Akcije mladih, Mosta nezavisnih lista, Liste za Rijeku, Živog zida te nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan, iznio je prijedlog 21 amandmana vrijednosti 15 milijuna kuna.

Među njima su nabava udžbenika za sve učenike za 4,3 milijuna kuna putem darovnog bona za roditelje od po 500 kuna po djetetu, uređenje gradskih parkova, uređenja odjela hematologije i digestivne kirurgije u KBC Rijeka s dva milijuna kuna, povećanje subvencije za autobusne karte studenata za 22.5 posto, povratak nagrada učenicima i mentorima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima i niz drugih prijedloga. Srednji blok traži da se svi amandmani prihvate u cijelosti. 

Juraj Bukša je uime HNS-a predložio amandmane o povećanju iznosa za uređenje zelenih površina i čišćenje grada te izdvajanja iznosa za osnivanje ustanove za ranu intervenciju kod djece. Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Kristjan Staničić je rekao da ta stranka neće podržati proračun jer smatra da je nerealan, neostvariv i nije usmjeren razvoju. No, unatoč tome, HDZ podnosi dva amandmana, za povećanje naknade za prvorođeno dijete na 3000, drugo na 4000 i treće na 5000, te za izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima kod Mosta hrvatskih branitelja u središtu grada. 

Najveći prijepor izazvao je prijedlog Srednjeg bloka da se, kao jedna od protustavaka njihovih amandmana, smanji proračunski iznos za financiranje medijskog predstavljanja aktivnosti Grada Rijeke s 1,7 milijuna kuna na oko 200.000. Oskar Skerbec (IDS) ustvrdio je da bi se tako ugrozila televizijska regionalna televizija Kanal Ri, koja se financira tim iznosom, kao i izlaženje mjesečnih priloga o Rijeci u listu La voce del popolo.

Ana Trošelj (PGS) kazala je da je mogućnost gašenja jedine preostale televizije dovoljan argument da ne podrži te amandmane. Gradonačelnik Obersnel je ocijenio da u nizu amandmana Srednjeg bloka ima zanimljivih prijedloga ali da, kako je naveo, čudne forme prilaganja svih amandmana u cijelosti, njemu nije moguće upućivati protuprijedlog na pojedini amandman i tako postići kompromis.

Rekao je da je prijedlog proračuna upućen vijećnicima prije mjesec dana kako bi zainteresirani mogli kontaktirati gradonačelnika ili nadležne službe gradske uprave kako bi se provjerila ispravnost amandmana ili postigao mogući kompromis.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev (Akcija mladih) kazao je da bi gradonačelnik trebao pozvati oporbu na razgovor o proračunu, a Obersnel mu je uzvratio da je na dosadašnjim sjednicama pokazivana bahatost i nezainteresiranost za svaki prijedlog gradonačelnika pa ne vidi želje za bilo kakvim kontaktom.

Sjednica je prekinuta zbog odlaska članova vijeća i gradonačelnika na otvaranje logističkog kompleksa na Škrljevu kod Rijeke te je nastavak u 13.30 sati. U riječkom Gradskom vijeću je 15 vijećnika koalicije SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS, sedam HDZ-a, 11 grupacije Srednji blok (Akcija mladih, Lista za Rijeku, Most nezavisnih lista, Živi zid i nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan), tri HNS-a i vijećnik stranke Bura - Hrvoje Burić.