c S
Dnevne novosti

Mallstroem: Švedska nema plan B za Sloveniju i Hrvatsku

19.05.2009 08:00 LJUBLJANA/BRUXELLES, 18. svibnja 2009.Hina, Švedska koja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom nema alternativni plan ako bi se sadašnja nastojanja europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da posreduje u rješenju graničnog prijepora Slovenije i Hrvatske izjalovila, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu švedska ministrica za europske poslove Cecilia Mallstroem za Slovensku tiskovnu agenciju STA.
"Nisam čitala te članke, ali EU tako ne djeluje", rekla je Mallstroem za slovensku agenciju zamoljena da komentira nagađanja nekih hrvatskih medija da bi Sloveniji zbog ustrajanja na blokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU moglo biti ukinuto pravo glasovanja. Dodala je da EU djeluje na načelu konsenzusa, a ako on nije postignut, dodatno će se razgovarati o spornom pitanju.

"Nadam se da će Slovenija i Hrvatska s europskim povjerenikom Rehnom uspjeti naći izlaz iz sadašnje situacije", rekla je za slovensku agenciju švedska ministrica. Po njezinim riječima, Švedska podržava prijedlog Ollija Rehna i nada se da će taj plan koji je Hrvatska već prihvatila uspjeti, ali nema alternativno rješenje ako se Rehnov prijedlog ne ostvari i nastavi blokada hrvatskoga pristupnog procesa.

"Nemamo plan B i jako želimo da prijedlog Ollija Rehna bude uspješan", rekla je Mailstroem, javila je STA iz Bruxellesa.