c S
Dnevne novosti

Bebić: neposredni lokalni izbori bili su dobar test

19.05.2009 08:15 ZAGREB, 18. svibnja 2009.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas da su jučerašnji lokalni izbori na kojima su se prvi put neposredno birali gradonačelnici i načelnici općina, te župani, bili dobar test kojim je Hrvatska napravila ono što je već afirmirano u mnogim europskim zemljama, te izrazio nadu da će taj test završiti uspješno i omogućiti kvalitetniji i odgovorniji rad izvršne i zakonodavne vlasti na lokalnoj razini.
"Bit će zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati u sredinama gdje je izvršna vlast (gradonačelnik, župan) u rukama jedne, a zakonodavna (skupštine) u ruci druge političke opcije", rekao je Bebić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Upitan da prokomentira rezultate kako član vladajućeg HDZ-a, Bebić je rekao da je vrlo zadovljan. "Prema svim analizama to je vrlo dobar rezultat HDZ-a i kad bi sada bili državni izbori ponovno bi HDZ bio najjača stranka", ustvrdio je, a na upit kako komentira gubitak velikih gradova odgovorio je kako HDZ te gradove "godinama nije imao". "Pa te gradove koje smo tobože izgubili nismo godinama ni imali", rekao je.

Ne slaže se s ocjenom da je Sabor odgovoran zbog toga što je nepravomoćno osuđeni saborski zastupnik Branimir Glavaš nedostupan hrvatskom pravosuđu (nalazi se u BiH). Postupanje Sabora regulirano je Poslovnikom i Sabor je sve radio prema zakonskim i ustavnim odredbama i praksi poznatoj u brojnim europskim zemljama. "A svi koji koji na to ukazuju trebali bi objasniti po čemu to Sabor prelazi okvire poznate u međunarodnoj parlamentarnoj praksi", dodao je.

Ponovio je svoju ocjenu da je izricanje presude Glavašu tjedan dana uoči izbora utjecalo na rezultat lokalnih izbora. "Pa mi svi znamo, ako ćemo biti pošteni, da je ta presuda utjecala na tijek i rezultate lokalnih izbra, posebice u jednom dijelu Hrvatske", rekao je Bebić naglasivši kako se ni Vlada ni Sabor nisu miješali u presudu suda. "To nitko nije komentirao i u redu je da se nitko ne miješa u presuđivanje, u postupak i presudu, ali tvrdim da je presuda imala utjecaja na izbor zakonodavne i izvršne vlasti koja se tjedan dana kasnije birala", dodao je.

Govoreći o razgraničenju sa Slovenijom, Bebić je naglasio da je jedinstveni stav u Hrvatskoj kako to više nije problem samo Hrvatske i Slovenije, već i problem EU i njenog funkcioniranja. "Hrvatska je tu potpuno transparentna i jasna", rekao je Bebić i ustvrdio da je "Hrvatska ucijenjena od političkog vodstva Slovenije". "Mi nudimo svako rješenje koje je na temelju prava i morat ćemo sačuvati živce. Ovo više nije problem samo Hrvatske i Slovenije, već je i problem EU. Može li jedna država iz nekog svog separatnog razloga dovesti u pitanje funkcioniranje EU? Ako to EU ne razriješi, onda je ona u problemu", dodao je.

Zamoljen da prokomentira sjednice povjerenstva koje je odlučivalo o nabavci vojnih kamiona, Bebić je rekao da je bilo previše strasti i navijanja, a povjerenstvo je, kaže, nakon što je zaključeno da nije bilo nepravilnosti, trebalo završiti s radom. Sve drugo, drži Bebić, diskvalificira institut saborskog istražnog povjerenstva. "Slažem se s ocjenom predsjednika Mesića da taj slučaj nije trebao ići pred povjerenstvo, već je trebalo prepustiti da državna tijela utvrde činjenice. Postoje državna tijela koja su to dužna raditi, a ne da se mi prepucavamo o tome i svrstavamo se crno-bijelo", dodao je.

Bebić je na kraju najavio početak 11. saborske sjednice u srijedu, a na njenom bi se dnevnom redu, uz ostalo, trebale naći 44 točke, od toga 16 u hitnom postupku, te rekao da se, ukoliko klubovi smatraju da treba napraviti pauzu zbog drugog kruga lokalnih izbora, može prilagoditi rad Sabora.