c S
Dnevne novosti

Policija anketom želi doznati kakav je osjećaj sigurnosti građana

20.05.2009 07:48 ZAGREB, 19. svibnja 2009.(Hina), Osjećaju li se hrvatski građani sigurno, kakva su im iskustva s policijom i mišljenje o njezinu radu - neka su pitanja iz istraživanja koje će se iduća tri tjedna provoditi diljem Hrvatske na uzorku od 4500 slučajno odabranih ispitanika u organizaciji MUP-a i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD) koji financira taj projekt.
Istaknuvši kako je riječ o prvome sustavnom ispitivanju subjektivnog osjećaja sigurnosti građana, ravnatelj policije Vladimir Faber rekao je da je svrha istraživanja, među ostalim, utvrditi osjećaj sigurnosti građana i strah od kriminala te doznati što građani očekuju od policije i što treba mijenjati u njezinu radu kako bi postala "javni servis građana", stekla njihovo veće povjerenje i bila učinkovitija u poboljšanju opće sigurnosti.

Faber je rekao da je jedan od ciljeva reforme policije i promjena kriterija za ocjenu njezine uspješnosti, pa tako kriterij više ne bi trebala biti puka policijska statistika, primjerice broja riješenih kaznenih djela, nego osjećaj sigurnosti građana i stupanj povjerenja koji imaju u policiju.

Istraživanje o sigurnosti građana, strahu od kriminala i ulozi policije provest će na 4500 slučajno odabranih ispitanika diljem Hrvatske koji će u anketi sudjelovati dobrovoljno i anonimno. Anketari će od 21. svibnja do 12. lipnja podatke od ispitanika prikupljati telefonom i na terenu.

Na internetskim stranicama MUP-a i UNPD-a anketu će moći ispuniti svi građanini, no tako dobiveni podaci obradit će se kao zaseban uzorak, a ne kao reprezentativni uzorak.

U upitniku se od građana, među ostalim, traži procjena koliko je raširen kriminal, jesu li bili žrtve kaznenih djela i jesu li spremni to prijaviti policiji, koje kategorije osoba i događaja smatraju izvorom problema, osjećaju li se sigurno sami u kući ili noću na ulici i poduzimaju li što radi samozaštite. Ispitanici će odgovarati i na pitanja o radu policije te o svojim iskustvima s policajcima.