c S
Dnevne novosti

Bugarska tvrdi da je spremna na uvođenje eura

12.01.2018 07:05 SOFIJA, 11. siječnja 2018. (Hina/Reuters), Bugarska je u četvrtak pojačala svoje napore za uvođenje eura, pozvavši druge države članice da ju u narednim mjesecima puste u "čekaonicu" za uvođenje te jedinstvene valute ili da joj kažu zašto to ne smije. 
Govoreći za novinare iz Bruxellesa u vrijeme dok povjerenici Europske komisije posjećuju Sofiju na početku bugarskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom, ministar financija te države naglasio je da je ona spremna pridružiti se mehanizmu ERM-2 već ove godine, čak i usprkos izostanka potvrde da bi takav zahtjev mogao biti prihvaćen. 

Premijer Bojko Borisov i ministar financija Vladislav Goranov poručili su da Bugarska već dugo zadovoljava sve službene kriterije za ulazak u eurozonu i da je frustrirana što ju druge članice EU-a ne prihvaćaju u taj monetarni savez. 

"Napravili smo svoju domaću zadaću za eurozonu", istaknuo je Borisov, spomenuvši 20-godišnju fiksiranost bugarske valute leva za euro, nepostojanje proračunskog deficita i jedan od najmanjih javnih dugova u EU-u. 

"U bilo kojem trenutku u kojem nas pozovu mi možemo postati članica", zaključio je premijer te najsiromašnije države EU-a. Bugarska je zbog odbijenice o ulasku u schengenski prostor neodlučna oko prijave za članstvo u eurozoni, pa čeka neformalno zeleno svjetlo prije no što pošalje službenu kandidaturu.

Goranov je istaknuo da je njihovo strpljenje sve manje zbog nejasnih stavova drugih članica koje se protive bugarskom članstvu. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji predvodi posjet EK-a Sofiji podržava put Bugarske prema eurozoni u sklopu svoje šire strategije da vrati povjerenje u europski projekt nakon dužničkih kriza iz prošlog desetljeća. To bi moglo i smanjiti razliku između bogatog zapada i siromašnog, bivšeg komunističkog dijela EU-a.