c S
Dnevne novosti

Vukelić: razmijenit ćemo iskustva s Mađarskom o povlačenju fondova NATO-a

20.05.2009 08:28 KAPOSVAR, 19. svibnja 2009.(Hina), Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić sastao se u utorak s mađarskim kolegom Imreom Szekeresom u mađarskom gradiću Kaposvaru, što je prvi posjet hrvatskog ministra obrane od kada je Hrvatska postala punopravnom članicom NATO-a. 
Razmijenili smo iskustva o povlačenju fondova NATO-a te prilagodbi domaćeg gospodarstva i poduzetništva za poslove opskrbe oružanih snaga zemalja NATO-a, istaknuo je Vukelić nakon sastanka. Rekao je da je mađarska strana odlučila pomoći Hrvatskoj da svlada način pripreme projekata za povlačenje NATO-ovih fondova.

"Želimo što bolje pripremiti projekte koje ćemo kandidirati za fondove NATO-a te što je moguće više pomoći hrvatskim poduzetnicima i gospodarstvu u poslovima opskrbe NATO-a", rekao je hrvatski ministar, dodavši kako je dogovoreno da se još ovaj mjesec sastanu stručne skupine koji će pripremiti te projekte.

Ministar Vukelić i Szekeres obratili su se na središnjem kaposvarskom trgu Lajosa Kosutha okupljenim građanima te počasnoj postrojbi mađarske vojske, istaknuvši da Hrvatska i Mađarska dobro surađuju. Szekeres je rekao da su Hrvatska i Mađarska sada i prijateljske i savezničke zemlje te se zauzeo za širenje NATO-a i euroatlantskih integracija i na druge zemlje u jugoistočnoj Europi iako je Afganistan trenutačno NATO-ov prioritet.

Vukelić je podsjetio na duge hrvatsko-mađarske povjesne veze te zahvalio Mađarskoj na potpori tijekom Domovinskog rata i pristupa euroatlantskim integracijama. Podsjetivši na prijateljske veze dviju država, dodao je da žele produbiti i dosadašnju vojnu i obrambenu suradnju.