c S
Dnevne novosti

DIP: U Sisku kreću edukacije za nezavisne vijećnike i političke stranke

16.01.2018 07:35 ZAGREB, 15. siječnja 2018. (Hina), Predavanjem u Sisku u ponedjeljak poslije podne Državno izborno povjerenstvo (DIP) otvara ciklus edukacija za nezavisne lokalne vijećnike i predstavnike političkih stranaka na kojima će ih upoznati s obvezama koje imaju oko redovnoga godišnjeg financiranja. 
Dosta je zainteresiranih za današnje predavanje, kažu u DIP-u, čija će stručna služba ovaj tjedan održati predavanja i u Karlovcu, Varaždinu i Vukovaru kako bi političke subjekte, prije svih nezavisne vijećnike, upoznala, odnosno podsjetila na obveze koje imaju po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti. DIP naglasak stavlja na rad s lokalnim vijećnicima imajući u vidu njihovu brojnost (na  svibanjskim izborima izabrano ih je oko 1200 novih) i na, za njihove pojmove, visoke prekršajne kazne kad se ogriješe o zakonske odredbe. 

Kako bi im kazne smanjio na najmanju moguću mjeru, DIP je, uz predavanja, za lokalne vijećnike pripremio i na svojim mrežnim stranicama objavio podsjetnik s pregledom obveza vezanih uz redovito financiranje političkih aktivnosti. Poduži je to popis koji uključuje vođenje poslovnih knjiga, objavu polugodišnjeg izvješća o donacijama, dostavu godišnjeg financijskog izvješća DIP-u i Državnoj reviziji itd. 

Obveze su to s kojima se neki od lokalnih vijećnika susreću prvi put u mandatu, pa će naše edukacije biti prilika da dobiju odgovore na sve dvojbe i nepoznanice oko tih obveza, kažu u DIP-u. Idući tjedan tu će priliku imati nezavisni vijećnici i predstavnici političkih stranaka u Splitu, Šibeniku, Zadru i Gospiću.

Popis gradova, datuma  i adresa na kojima će se Edukacije održavati objavljen je na mrežnim stranicama DIP-a, zajedno s prijavnicama na kojima su naznačeni datumi do kojih se ispunjene prijavnice moraju dostaviti na adresu elektroničke pošte Povjerenstva: dip@izbori.hr s naznakom grada u kojem se želi biti na edukaciji.

Edukacije će se održati u 17 gradova, posljednja u Zagrebu 12. veljače. Vrijeme svih je fiksno - od 17 do 19 sati, izuzetak je Karlovac u kojem će to biti od 14 do 16 sati.