c S
Dnevne novosti

Izglasana privremena deblokada Sveučilišta u Zadru

20.05.2009 08:37 ZADAR, 19. svibnja 2009.(Hina), Plenum Nezavisne studentske inicijative (NSI), izglasao je večeras, nakon 29 dana blokade, privremenu deblokadu nastave na Sveučilištu u Zadru do listopada, do kada očekuju ispunjenje barem dijela svojih zahtjeva.
Prije plenuma održan je sastanak, zatvoren za javnost, predstavnika Studentskog zbora, Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ive Banca, Ivana Zvonimira Čička i Vlatka Silobrčića te Uprave Sveučilišta.

Nakon sastanka ispred zgrade je održan plenum na kojem su studenti upoznati o temama razgovora. Predstavnici HHO-a i NSI-a koja, uz ostalo, traži besplatno školovanje, napomenuli su kako je HHO pozvan kao posrednik između studenata i ministra Dragana Primorca, koji im je putem telefona na sastanku obećao da će se s njima sastati kad i gdje sami odluče.

Tijekom sastanka studenti su predstavnike HHO-a upoznali s problematikom na Sveučilištu kao i kršenjem studentskih prava, što se rekli su, odnosi na odluku Uprave da se zaključa zgrada Sveučilišta i postave zaštitare koji nisu u zgradu puštali nikoga. Plenum ispred zgrade Sveučilišta počeo je obraćanjem Ivana Zvonimira Čička koji je kazao kako je bitno da se studentski pokret ne prekine te da se energija usmjeri na promjene na Sveučilištu.

Čičak je istaknuo kako mu je prije sastanka uručeno 500 studentskih potpisa kojima studenti zadarskog Sveučilišta traže deblokadu nastave. Istaknuo je kako je HHO samo posrednik između studenata i ministra, kako politika ovdje "nema svoje prste" te kako izglasavanjem privremene deblokade Sveučilišta, imaju strategiju za kasnije, ako se neki od njihovih zahtjeva u dogledno vrijeme ne ostvare.

Studentima se obratio i akademik Silobrčić koji je istaknuo kako je rješenje cijele situacije u razgovoru studenata s Upravom s kojom će na kraju zajedničkim snagama raditi na rješavanju studentskih zahtjeva, a u krajnjem slučaju sudjelovati i u koncipiranju novog zakona o visokom školstvu.

Okupljenim studentima koji su iznijeli svoje stavove i neslaganje s Upravom ali i probleme s kojima su se susretali proteklih mjesec dana, obratio se i rektor Ante Uglešić kazavši kako je vrijeme da se napravi korak naprijed. "Ako je grešaka bilo, nemojmo se više vraćati na njih. Griješili su studenti, griješila je Uprava, ali idemo dalje. Budimo konačno Sveučilište i mislimo na studente" poručio je okupljenima rektor Uglešić.

Tijekom blokade, predavanja su se do sada održavala na drugim lokacijama, a studenti su dobili potvrdu da bez obzira što su štrajkali za njih neće biti nikakvih posljedica.