c S
Dnevne novosti

Bebić: predložit ću prekid sjednice idući tjedan

20.05.2009 14:28 ZAGREB, 20. svibnja 2009.Hina, Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je danas da će parlamentarnim klubovima predložiti da se jutros započeta 11. saborska sjednica idući tjedan prekine, kako bi se zastupnici mogli posvetiti predizbornim aktivnostima uoči drugog izbornog kruga.
Nakon što je zaključio aktualno prijepodne, Bebić je novinarima, na pitanje ima li nakon današnjeg "predizbornog aktualca" smisla nastaviti sjednicu, odgovorio da je i ranije govorio kako, slože li se klubovi, može privremeno prekinuti saborsko zasjedanje. "Ipak smo (Sabor) imali mjesec i pol dana stanke zbog lokalnih izbora, a imamo vrlo opsežan dnevni red. No, i ranije sam najavio, da ako klubovi izraze želju i potrebu, Sabor može odrediti stanku idući tjedan, kako bi se ljudi mogli na terenu posvetiti predizbornim aktivnostima", izjavio je Bebić.

Istaknuo je i da, postigne li se dogovor o prekidu sjednice do okončanja drugog kruga lokalnih izbora, Sabor to može kompenzirati zasjedanjem nekoliko dana nakon 10. srpnja, do kada je najavljeno trajanje sjednice. "Ako će se trošiti vrijeme na ovakva dobacivanja i slično, umjesto o točkama dnevnog reda raspravljat će se o nekim sasvim drugim stvarima", rekao je predsjednik Sabora.

Inače, aktualno prijepodne posljednjim je pitanjem zaključio Boro Grubišić (HDSSB), koji je ministra obrazovanja Dragana Primorca upitao kako komentira da učenici osnovnih škola iz udžbenika ne mogu naučiti činjenice da je JNA s pobunjenim Srbima sudjelovala u agresiji na Hrvatsku u cilju stvaranja Velike Srbije. "Ako je to za vas istina, trebaju li tu istinu učiti sva djeca u Hrvatskoj iz svih postojećih udžbenika", upitao je Primorca. Ministar mu je odgovorio da se školska nastava provodi po nastavnom planu i programu, te da u svim udžbenicima jasno stoji da je nakon "balvan revolucije" JNA počela naoružavati pobunjene Srbe te potom izravno sudjelovala u napadima na hrvatske položaje. "To danas uče naša djeca u školama", naglasio je.