c S
Dnevne novosti

Plenković će u veljači u Europskom parlamentu govoriti o budućnosti Europe

23.01.2018 07:37 PLENKOVIĆ

ZAGREB, 22. siječnja 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković će se 6. veljače na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu obratiti eurozastupnicima i s njima raspravljati o budućnosti Europe, najavio je u ponedjeljak ured za informiranje Europskog parlamenta.

Plenković će biti drugi europski čelnik koji će na poziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i Konferencije predsjednika sudjelovati nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu.

U siječnju je s europarlamentarcima razgovarao irski premijer Leo Varadkar a njegov govor i rasprava najvećim dijelom su dijelom bili usmjereni na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a i s time povezano pitanje graničnog režima između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u raspravi s Vardarkarom je rekao kako je "inzistirao, od dana kada je izabran prije godinu dana, na važnosti približavanja Europe građanima".

"Oni traže da donesemo rješenja za stvaranje radnih mjesta, riješimo migracijske tokove, te da ojačamo sigurnost i obranu. Otvorena rasprava između zastupnika i čelnika EU-a otvara put ključnom dijalogu i razumijevanju na korist građana diljem kontinenta.

Ova rasprava stavlja Europski parlament - jedinu izravno izabranu instituciju - tamo gdje joj je mjesto, u središte rasprave o budućnosti Europe“, rekao je Tajani. Europarlamentarci će, najavljeno je, na plenarnoj sjednici u veljači raspravljati i o radu i rezultatima Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.