c S
Dnevne novosti

Brammertz u Hrvatskoj od 25. do 27. svibnja

21.05.2009 08:04 ZAGREB, 20. svibnja 2009.(Hina), Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz boravit će od 25. do 27. svibnja u radnom posjetu Hrvatskoj kako bi pripremio redovno izvješće koje će podnijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a u lipnju, najavila je u srijedu glasnogovornica haaškog tužiteljstva Olga Kavran.
"Tužitelj će boraviti u Hrvatskoj od ponedjeljka do srijede i to je njegov posljednji planirani radni posjet regiji u svrhu pripreme redovnog polugodišnjeg izvješća koje će podnijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a u lipnju", rekla je Kavran na redovitoj konferenciji za novinare u Den Haagu.

"Brammertz će se sastati s predstavnicima hrvatskih vlasti kako bi raspravio o pitanjima vezanim uz suradnju Hrvatske s Uredom tužitelja i drugim pitanjima vezanim uz izlaznu strategiju Haaškog suda", kazala je.

Tijekom boravka u Hrvatskoj nazočit će i regionalnoj konferenciji državnih odvjetnika i tužitelja zaduženih za ratne zločine koja će se održati na Brijunima. Ta konferencija dio je napora da se ojača regionalna suradnja u progonu ratnih zločina koja je, kako je rekla, od najveće važnosti za uspješan nastavak rada Haaškog suda. "Ured haaškog tužitelja i dalje podupire sve inicijative koje jačaju takvu suradnju", istaknula je Kavran.

Brammertz je početkom svibnja boravio u radnom posjetu BiH, a 11. i 12. svibnja posjetio je Srbiju. Glavni tužitelj dolazi u Zagreb uoči početka izvođenja dokaza obrane u predmetu Gotovina, Čermak i Markač zakazanog za četvrtak 28. svibnja.