c S
Dnevne novosti

Slovenija: Završena konferencija o zapadnom Balkanu

21.05.2009 08:08 BRDO KOD KRANJA, 20. svibnja 2009.Hina, Na Brdu kod Kranja u Sloveniji u srijedu poslije podne završilo je ministarsko zasjedanje država tzv. Regionalnog partnerstva, neformalne inicijative šest članica EU-a iz srednje i istočne Europe, a glavna tema bila je njihova pomoć u procesima reformi zemljama zapadnog Balkana, te mjerama njihove gospodarske i političke stabilizacije.
Na zasjedanju je potvrđena potpora Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke liberalizaciji politike vize za balkanske države, predloženo je osnivanje fonda za dodjelu jednogodišnjih stipendija za studente iz tih država, te istaknuta važnost suradnje i pomoći na nizu konkretnih područja, priopćilo je u srijedu poslije podne slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Na konferenciji je upozoreno i na moguću destabilizaciju zbog posljedica gospodarske i financijske krize te predloženo više mjera i olakšica za gospodarstva tih država. Slovenija ove godine predsjeda Regionalnim partnerstvom, a slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je žaljenje što je s konferencije na ministarskoj razini izostao veći broj šefova diplomacija iz te regije.

Na konferenciji je sudjelovao kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni, dok su se ostale zemlje ispričale zbog obveza.

Konferencija se vremenski poklopila s posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena toj regiji, pa su države poslale druge visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova. Na konferenciji su uz Žbogara kao domaćina sudjelovali austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger i mađarski šef diplomacije Peter Balasz.