c S
Dnevne novosti

Plenković kaže da multinacionalne kompanije žele ulagati u Hrvatsku

26.01.2018 07:40 PLENKOVIC

ZAGREB/DAVOS, 25. siječnja 2018. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvtak u Davosu da su svjetske multinacionalne kompanije zainteresirane za ulaganja u Hrvatsku koju je nazvao "vrlo pogodnom zemljom za ulaganja", priopćila je vlada.

Plenković u četvrtak i petak sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, tradicionalnom okupljanju svjetskih vođa i poslovnih ljudi u švicarskom skijalištu Davosu.Među ostalima sastat će se s Mattom Brittinom, operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku,  Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F.Hoffmann – La Roche AG, predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans te Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe.

Sve te kompanije imaju veliki interes za Hrvatsku kao zemlju koja se gospodarski razvija i koja je vrlo pogodna za daljnja ulaganja, rekao je Plenković uoči sastanaka.Najavio je da će s predsjednikom Europske investicijske banke razgovarati o nastavku suradnje na brojnim projektima, koji trebaju pridonijeti regionalnom razvoju i boljem korištenju europskih sredstava.

Posjet Davosu hrvatski premijer je počeo sastancima s premijerima Izraela, Grčke i Nizozemske Benjaminom Netanyahuom, Alexisom Tsiprasom i Markom Rutteom na kojima su razgovarali o unaprjeđenju gospodarskih i političkih odnosa.

Plenković je u četvrtak sudjelovao i na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je i moto ovogodišnjeg okupljanja.

Govoreći o toj raspravi, napomenuo je da su glavne teme bile globalni razvojni ciljevi do 2030., odnosno nastojanja da se pozitivni globalni gospodarski trendovi povežu s kvalitetnijim socijalnim politikama, kako bi načelo solidarnosti bilo vidljivije u kontekstu pitanja nejednakosti.

Vezano za odnose Europske unije i SAD-a, rekao je da su oni važni i da EU, kao najjači zagovornik multilateralizma, želi dogovor, konsenzus i nastoji biti uključiva. Po njegovim riječima, nezadovoljstvo u odnosima proizlazi ponajviše zbog toga što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je bio signal koji nije naišao na odobravanje ni kod jedne države članice EU.

Međutim, dodao je Plenković, nitko od europskih čelnika nema ništa protiv dolaska američkog predsjednika Trumpa na forum, a i američki kongresnici koji sudjeluju na forumu jasno su naglasili kako njegova poruka "Amerika prva'' ne znači Amerika bez svojih partnera i bez suradnje, navodi se u vladinu priopćenju.