c S
Dnevne novosti

Odbor za ljudska prava: izvješće ombudsmana prihvatiti, a ne primiti na znanje

21.05.2009 08:15 ZAGREB, 20. svibanj 2009.Hina, Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je s osam glasova za i jednim suzdržanim prihvatio izvješće pučkog pravobranitelja za 2008. za koje je Vlada Saboru predložila da ga kao i godinu ranije, umjesto prihvaćanja, tek "primi na znanje".
Formulacija da se izvješće prima na znanje ne omalovažava samo Ured pučkog pravobranitelja nego i Sabor, ustvrdila je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol. Dodala je da Vlada takvim stavom parlamentu daje do znanja da ne planira ništa učiniti kako bi popravila nepravilnosti na koje ombudsman ukazuje. Podsjetila je da je na isti način izvješće ocijenjeno i godinu ranije, iako je prethodno od predstavnika svih stranaka, pa tako i vladajuće, podržano na svim saborskim odborima.

Uz predstavnike oporbe Vladinu formulaciju o primanju izvješća na znanje osudio je i HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac (SDSS). Ipak, Pupovac je, suprotno tvrdnjama u izvješću, ukazao da mnogi predstavnici nacionalnih manjina još uvijek imaju problema s upisom državljanstva što bi, smatra, trebala biti tema ozbiljnog razgovora pučkog pravobranitelja i ministra unutarnjih poslova. Mnogi problemi još uvijek postoje i s popisima birača, a manjinci zbog spore administracije ne žele niti pokretati postupke za ostvarenje svojih prava, dodao je.

U uvodnom izvješću Odboru zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić kazao je da je 2008. u odnosu na ranije godine smanjen broj pritužbi koje se odnose na "posljedice rata", poput problema s državljanstvima i mirovinama.

Glavni prigovori odnose se na dugotrajnost sudskih i upravnih postupaka, na što Ured pučkog pravobranitelja upozorava godinama, kazao je. "Umjesto političke (stranačke) podobnosti i osobne lojalnosti (nerijetko i zemljačkog tipa) čitav profesionalni aparat uprave, a posebno najviši sloj rukovodećih državnih službenika mora se temeljiti na sposobnosti, stručnosti, profesionalizmu i etici i to kako kod ulaska u sustav tako i pri napredovanju. Jedino takav depolitizirani sustav može jamčiti da će upravne službe djelovati neovisno i nepristrano, jednako prema svima i isključivo prema stručnim i profesionalnim kriterijima", naveo je pučki pravobranitelj u izvješću parlamentu za 2008.