c S
Dnevne novosti

Sisak: Županija s 300.000 kuna subvencionira nerentabilne autobusne linije

30.01.2018 07:20 SISAK, 29. siječnja 2018. (Hina), Sisačko-moslavačka županija će i ove godine s oko 300.000 kuna subvencionirati neke autobusne linije na području općina Lekenik, Hrvatska Dubica, Martinska Ves i Sunja, kao jednu od mjera koje bi trebale doprinijeti kvalitetnijem životu u ruralnim sredinama, opstanku naselja te povratku iseljenih. 
"Osim autobusnih linija, koje će naselja povezati s općinskim središtima i središtem županije, jednako su nam važne kvalitetnije prometnice, ali i druge mjere. Županija subvencionira i četiri skelska prijelaza na rijeci Savi, a cilj nam je ostvariti i besplatni željeznički prijevoz integralnim kartama za neke kategorije putnika", rekao je u ponedjeljak župan Ivo Žinić prilikom potpisivanja dodatka ugovora s čelnicima općina o subvencijama u ovoj godini. 

Najavio je kako će županija ove godine predstaviti i druge mjere, koje bi trebale omogućiti normalniji život i ostanak stanovnika na ruralnom području.  Da su autobusne linije važne i za razvoj turizma potvrdio je načelnik općine Lekenik Ivica Perović, s obzirom da je na pokupljanskom dijelu te općine veliki broj vikendica.

Zbog toga i općina subvencionira autobusni prijevoz s dodatnih 20.000 kuna. Općina Martinska Ves, kako je rekao načelnik Stjepan Ivoš, također sudjeluje u financiranju ljetnih autobusnih linija kada nema školskog prijevoza učenika, i to s 44.000 kuna, a Općina Sunja, prema riječima načelnika Grge Dragičevića, ima i posebni ugovor s Čazmatransom kao autobusnim prijevoznikom. 

Praksa da županija i pojedine općine subvencioniraju nerentabilne autobusne linije na području Sisačko-moslavačke županije provodi se od 2016. godine i potvrdila se kao jedina mjera za opstanak tih linija.