c S
Dnevne novosti

Opatija: skup pravnika u gospodarstvu

21.05.2009 08:42 OPATIJA, 20.svibnja 2009.Hina, Na tradicionalnome trodnevnom skupu pravnika, koji se u organizaciji Hrvatskoga saveza udruga pravnika u gospodarstvu od danas održava u Opatiji, nekoliko stotina pravnika raspravljat će o pravnim pitanjima u sklopu teme "Najnovije u hrvatskom pravu usklađenom s europskom pravnom stečevinom".
Akademik Jakša Barbić ocijenio je da se promjene u hrvatskome pravnom sustavu provode "neviđenom brzinom s impozantnim opsegom propisa uz izostanak prijeko potrebne koordinacije". Istaknuo je kako rješenja iz smjernica EU-a postaju sadržaj novih zakona ili izmjena zakona, ali tome se pristupa parcijalno, ne obraća se pozornost na rješenja u drugim propisima ni na to da su pojedini zakoni temelj za sve druge propise kojima se to područje uređuje.

Dodao je da su posljedice stotine novih zakona i podzakonskih akata s mnogobrojnim prazninama, kontradikcijama, nedorečenostima i normama koje nisu uvijek usklađene s višom normom, pa ni s Ustavom. Ocijenio je da je učinak toga poražavajući za pravnu struku, da je pravni sustav "razbijen" i da nema skladne cjeline. Čim završi prilagodba hrvatskog prava europskoj pravnoj stečevini, istaknuo je, treba početi "veliko spremanje pravnog sustava" usklađivanjem nazivlja, uspostavom faktične hijerarhije propisa te uklanjanjem praznina i kontradikcija. Dok se to ne postigne, naši će se pravnici snalaziti kako znaju, ustvrdio je Barbić.

Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da je Zakonom o suzbijanju diskriminacije proširena zaštita od diskriminacije, ali normativni razvoj ne prati jednako razvijena sudska praksa ni pravna doktrina te bi one dodatne poticaje trebale tražiti u praksi Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde. Među ostalim, istaknuo je da se u Hrvatskoj ne očekuje mnogo radnih sporova, ali oni će, kad se pojave, biti vrlo neugodni za poslodavce te bi tvrtke već sada trebale vidjeti ima li u njima elemenata diskriminacije koji bi ih mogli izvrgnuti sudskom postupku.

Skup pravnika u Opatiji nastavlja se izlaganjima o odgovornosti države za štetu zbog rada državne uprave i lokalnih jedinica, reviziji prema noveli Zakona o parničnom postupku, ugovoru o investicijskom osiguranju života i drugim temama.