c S
Dnevne novosti

Sabor u petak o središnjem registru osiguranika i upravnoj inspekciji

02.02.2018 07:42 SABORNICA

ZAGREB, 1. veljače 2018. (Hina), Hrvatski sabor raspravljat će u petak o izmjenama Zakona o središnjem registru osiguranika i o Konačnom prijedlogu Zakona o upravnoj inspekciji, a trebao bi i glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Izmjenama Zakona o središnjem registru osiguranika povećat će se ovlasti REGOS-a u povezivanju uplata na privremeni račun s računima individualizirane kapitalizirane štednje u drugome mirovinskom stupu.Iako je udio nepovezanih uplata 0,46 posto ukupno plaćenih doprinosa u drugi mirovinski stup, ti iznosi opterećuju privremeni račun REGOS-a.

Zakon o upravnoj inspekciji predviđa ustrojavanje državne upravne inspekcije u Ministarstvu uprave i upravne inspekcije u uredima državne uprave u županijama i "dekoncentraciju inspekcijskih poslova".

Kako je prije rekao ministar uprave Lovro Kuščević, time će se omogućiti "veća provedba većeg broja neposrednih inspekcijskih nadzora, naglasiti edukativni i preventivni karakter nadzora te pridonijeti većoj zakonitosti rada javno pravnih tijela".

Provedba tog zakona stajat će milijun i 600 tisuća kuna, uglavnom za izradu e-očevidnika i edukaciju, a ministar ističe da je 80 posto tog novca osigurano iz EU fondova.