c S
Dnevne novosti

Kaczynski vjeruje da će Duda potpisati zakon o holokaustu

05.02.2018 07:05 VARŠAVA, 3. veljače 2018. (Hina/afp), Vođa vladajućih konzervativaca u Poljskoj, Jaroslaw Kaczynski, izrazio je u subotu uvjerenost da će poljski predsjednik Andrzej Duda potpisati prijedlog zakona o holokaustu, predmet velikog diplomatskog spora o poljskoj odgovornosti za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i slobodi govora o tome.
Poljski Senat usvojio je prošli tjedan prijedlog zakona kojim se želi zaštititi ugled zemlje, ali koji je naljutio Izrael i izazvao upozorenja i zabrinutost Washingtona i Kijeva, kao i mnogih židovskih organizacija i Međunarodnog vijeća Auschwitza.

"Duboko vjerujem da bi predsjednik Andrzej Duda trebao učiniti ono što je već najavio, to jest potpisati" taj zakon, rekao je Kaczynski za javni radio. Kaczynskog se smatra idejnim začetnikom te velike političke odluke koju je donijela vlada njegove stranke Pravo i pravda (PiS).

Poljski predsjednik odluku mora donijeti u roku od 21 dana. Zakon može potpisati, može na njega uložiti veto ili ga može dati na preispitivanje Ustavnom sudu. Zakonom se želi spriječiti korištenje termina "poljski logori smrti" za logore koje su u okupiranoj Poljskoj vodili nacisti.

Izraelski dužnosnici međutim smatraju da Varšava tim zakonom želi zanijekati sudjelovanje nekih Poljaka u istrebljenju Židova i omogućiti progon preživjelih holokausta koji bi svjedočili o takvim slučajevima.

"Odlučno odbacujemo antisemitizam, ali mi smo suverena država i imamo pravo započeti borbu protiv velike operacije blaćenja Poljske kojom je se vrijeđa i pripisuju joj se tuđe pogreške", točnije Nijemaca, rekao je Kaczynski.