c S
Dnevne novosti

Šimonović: uskoro zahtjev za Glavaševim izručenjem

21.05.2009 11:48 ZAGREB, 21. svibnja 2009.(Hina), Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa će vrlo skoro od BiH zatražiti izručenje Branimira Glavaša i neće čekati istek roka od 40 dana koliko po međunarodnoj konvenciji ima vremena za to, najavio je danas ministar Ivan Šimonović.
"Tek danas je ostvarena procesna pretpostavka da se počne pripremati zahtjev za izručenjem nepravomoćno osuđenog Glavaša", kazao je Šimonović, objasnivši da je Ministarstvo tek danas od pravosudnih vlasti iz BiH dobilo obavijest o roku od 40 dana u kojemu mora dostaviti zahtjev za izručenjem saborskog zastupnika nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Kazao je da je većina potrebne dokumentacije već prikupljena te da će zahtjev biti upućen vrlo skoro i da se neće čekati krajnji rok. Na upit kada će se i na koji način urediti pitanje izručenja među državama s područja bivše Jugoslavije, Šimonović je podsjetio da Hrvatska jedina ima ustavnu odredbu koja priječi izručenje svojih državljana, ali da se u okviru priprema za najavljene promjene Ustava radi i na izmjeni te odredbe jer to traži EU zbog tzv. europskog uhidbenog naloga po kojemu će se hrvatski građani moći izručivati zemljama članicama EU-a.

Šimonović tvrdi da Ministarstvo radi i na tome da se sa susjednim zemljama, koje nisu članice EU-a, potpišu bilateralni sporazumi na temelju kojih bi se međusobno mogli izručivati građani. Za početak to bi se odnosilo samo na okrivljenike za organizirani kriminal i korupciju.

Ministar je najavio i da će se dopuniti sporazum s BiH iz 1996. prema kojemu je moguće izdržavanje zatvorske kazne u drugoj državi ali uz pretpostavku da na to pristane sam osuđenik. "To je bilo apsurdno jer je sam osuđenik birao hoće li u zatvor ili neće, pa moramo reći da nije bilo baš previše zainteresiranih za takvu mogućnost", kazao je Šimonović. Objasnio je da bi se po izmjenjenom sporazumu izdržavanje kazne moglo provesti i bez suglasnosti osuđenika, no od toga bi mogli biti izuzeti osuđeni zbog vojnih, političkih i financijskih nedjela.

Ministar je zaključio kako se radi na tome da se izbjegne zloupotreba dvojnog državljanstva.