c S
Dnevne novosti

Nenad Matić: Rješenje za Karepovac je njegovo zatvaranje

06.02.2018 07:15 SPLIT, 5. veljače 2018. (Hina), Jedino rješenje za Karepovac Regionalni je centar za gospodarenje otpadom gdje će se dovoziti smeće, a sadašnji splitski deponij zatvoriti, poručio je predsjednik Zelene liste Nenad Matić s prosvjedne konferencije za novinare održane ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom "Otpad smrdi ma koliko političari šutjeli o tome".
Matić je rekao da će u iduće četiri godine, zbog obveza koje nameće EU, okoliš, održivi razvoj, energetska učinkovitost i gospodarenje otpadom biti temeljne politike u Hrvatskoj, ali da općine, gradovi, županije i politika za to nisu spremne.

Dodao je i kako je proteklih dana javnost bila svjedokom da dobar dio općinskih i gradskih vijeća donose odluke samo dan prije isticanja rokova za gospodarenje otpadom. Nažalost, u Splitu su građani još više svjesni toga jer trpe nesnošljiv smrad iz Karepovca zbog nereda i neučinkovitosti onih koji su taj problem trebali riješiti puno prije, ustvrdio je Matić.

Očito se, dodaje, ne vodi briga o tome da dolazi turistička sezona jer će turisti do srpnja napraviti antikampanju Splitu pa će možda biti zaustavljen rast broja turista, a od turizma se živi, rekao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić. Rješenje za Split vidi u otvaranju Regionalnog centra u Lećevici i zatvaranju Karepovca.

Političari moraju okupiti struku, naći rješenje kako zaustaviti smrad iz Karepovca, odgovoriti što s Lećevicom odnosno hoće li se tamo graditi ili postoje problemi. Građanima Splita treba jasno reći koja su nova rješenja za gospodarenje otpadom u gradu i okolici, dodao je. Povjerenik Zelene liste za Split i bivši direktor "Čistoće" Alen Ćurin također je poručio da je Split turistički grad u kojem se "ne može živjeti od smrada i u kojem se može očekivati epidemija raznih bolesti".

Samo mjesec dana izgubljene turističke sezone koštat će više nego sve sanacije Karepovca, dodao je.Upozorio je da se radovi ubrzavaju i pojeftinjuju iako je u svim projektima i troškovnicima navedena kemijsko-biološka obrada otkopanog otpada kao i da se u Splitu nište ne radi na odvojenom prikupljanju otpada, premda bi, smatra, svaki kotar trebao imati svoje reciklažno dvorište.

Ima li smisla svaki dan prekrcavati nerazvrstani otpad koji dolazi na Karepovac?, upitao je."Odvojimo ga odmah, smanjimo količinu na pola, to je moguće. Novaca ima. Odluke postoje, kao i Kerumova iz 2009. gdje je jasno koncipirana struktura cijene prikupljanja, odvoza i obrade otpada. Gdje su novci koji su namijenjeni odvojenom prikupljanju otpada, to je 15 do 20 milijuna kuna godišnje za odvojeno prikupljanje otpada u Splitu.

Imamo raznobojne kontejnere pored kojih prolazi jedan kamion, pa se otpad miješa i trpa na Karepovac. Opet ćemo deset puta plaćati prekrcavanje i prekapanje. Počnimo danas", poručio je Ćurin.