c S
Dnevne novosti

U Sabor upućeni konačni prijedlozi zakona o prometu drva i o obveznim odnosima

09.02.2018 07:30 ZAGREB, 8. veljače 2018. (Hina), Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge zakona o provedbi uredbi Europske unije (EU) o prometu drva i proizvoda od drva te zakona o obveznim odnosima, kojima se osigurava provedba odgovarajućih EU propisa.
Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi uredbi Europske unije o prometu drva i proizvoda od drva, a kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, time se osigurava provedba relevantnih uredbi EU kojima je uređeno to područje te se van snage stavlja važeći zakon o provedbi uredbi EU u vezi s trgovinom ilegalno posjećenim drvom i proizvodima od takvog drva iz 2013. godine.

U odnosu na važeći zakon, kako je pojasnio, konačnim prijedlogom se u potpunosti i na odgovarajući način propisuju zadaće nadležnih tijela, način provođenja stručnog i inspekcijskog nadzora i prekršajne odredbe s primjerenim novčanim kaznama koje su razmjerne vrijednosti pojedine pošiljke drva i proizvoda od drva te poreznim gubicima i gospodarskoj šteti koja može proizići iz povrede odredbi zakona.

"Cilj zakona je osigurati uvoz na unutarnjem tržištu drva i proizvoda od drva proizvedenih u skladu s nacionalnim zakonodavstvom partnerskih zemljama i osigurati da u prometu na unutarnjem tržištu gospodarski subjekti i trgovci primjenjujući sustav dužne pažnje, odnosno sustav sljedivosti, stavljaju u promet i trguju drvom i proizvodima od drva proizvedenim u skladu s nacionalnim zakonodavstvom zemalja u kojima je drvo posječeno", kazao je Tolušić.

Dodao je i kako u odnosu na prijedlog zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru postoji nekoliko manjih tehničkih izmjena, a sama provedba zakona ne zahtijeva osiguravanje  dodatnih sredstava u državnom proračunu.

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala i konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obveznim odnosima, kojim se taj propis usklađuje s novom EU direktivom o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, kao i ukida pečat kod bankarskog unosa uplata i isplata novca u štednim knjižicama.

Kako je tom prilikom rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković konačni prijedlog Zakona o obveznim odnosima nije bio u prvom čitanju i nije pretrpio nikakve izmjene u odnosu na predstavljeni zakonski tekst.

Kazao je da bi predloženim izmjenama brisali članci Zakona o obveznim odnosima kojima je uređen ugovor o organiziranju putovanja iz stare EU Direktive o putovanjima u paket aranžmanima iz lipnja 1990., koja je stavljena izvan snage novom Direktivom o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima iz studenoga 2015. Nova je direktiva u hrvatsko zakonodavstvo prenesena i novim Zakonom o pružanju usluga u turizmu.  

Predlaže se i izmjena kojom bi se banke, odnosno štedionice, a sukladno digitalnom dobu u kojem živimo, oslobodile uporabe pečata kod unosa uplata i isplata novca u štednim knjižicama, što je u skladu s Nacionalnim programom reformi 2017. 

Treća promjena vezana je uz prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da se terminologija zakona uskladi s terminologijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom pa se tako izričaji "duševna bolest i zaostao umni razvoj" zamjenjuju izričajima "mentalno ili intelektualno oštećenje".