c S
Dnevne novosti

Europski parlament ustanovio odbor za nadzor herbicida

09.02.2018 07:03 STRASBOURG, 8. veljače 2018. (Hina), Europarlamentarci su ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ustanovili posebni odbor koji će preispitivati buduće dozvole za korištenje pesticida, nakon što su zastupnici, mahom Zeleni, i aktivisti izgubili bitku za potpunu zabranu glifosata s obzirom da je krajem prošle godine Europska unija na pet godina produljila upotrebu tog kontroverznog herbicida.
U četvrtak, posljednjeg dana plenarnog zasjedanja, izabrano je 30 eurozastupnika za odbor koji će imati devetomjesečni mandat s mogućnošću produljenja. Odbor će biti zadužen za sastavljanje konačnog izvješća s rezultatima studije i preporukama te će se o njemu odlučivati parlament u punom sastavu. Izvješće odbora nema pravni značaj na konačnu odluku Europske komisije. 

Zemlje članice Europske unije prihvatile su 27. studenoga prijedlog Europske komisije i kvalificiranom većinom produljile su na još pet godina dozvolu za uporabu glifosata, herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015. da je herbicid glifosat "vjerojatno kancerogen". Nakon toga, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) donijela je suprotan zaključak, tvrdeći da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi. To je potom potvrdila i Europska agencija za kemikalije (EHCA) ustvrdivši da glifosat nije toksičan te ga proglasila nekancerogenim.

"Novoosnovani odbor bi trebao preispitati postupak licenciranja herbicida u Europskoj uniji. Inicijativa je pokrenuta nakon što je upotreba glifosata produljena na pet godina. Mi mislimo da su dvije europske agencije, EFS­A i EHCA, kompromitirale u autorizaciji pesticida i želimo kroz odbor proces autorizacije učiniti transparentnim", kazao je hrvatski nezavisni zastupnik u EP-u Davor Škrlec iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza.

Također je podsjetio da niti jedna od agencija nije želja objaviti studije na temelju kojih su donijele svoje zaključke da je glifosat nekancerogen i neškodljiv u okolišu, čak i pod prijetnjom tužbe pred sudom EU-a."To je pobudilo sumnje, a pogotovo kada se saznalo da su studije naručili proizvođači", dodao je Škrlec.

"Nadamo se da će nezavisne studije potvrditi štetnost glifosata i da će se zapravo ukinuti jedna vrsta monopola na sredstva za suzbijanje korova. Postoje, naime, sredstva koja su neškodljiva za ljude i okoliš", kazao je Škrlec i dodao da se Odbor zalaže za korištenje biopesticida.

Kao posebice važno ističe da se zakonodavnim mjerama ukine monopol i da se na tržištu omogući ravnopravan položaj drugim sredstvima za zaštitu bilja.Hrvatska je, istaknuo je Škrlec, u Stalnom odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), koji čine predstavnici zemalja članica, na glasovanju u studenome promijenila svoj stav iz "suzdržanog" u "protiv" primjene glifosata.

"No, njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je u posljednji tren promijenio mišljenje i glasao za produljenje korištenja glifosata. Taj se glas pokazao presudnim što ćemo i dalje na njivama imati ubojicu korova", pojasnio je Škrlec.

Glifosat je dominantni sastojak ubojice korova Roundupa kojeg prozvodi poljoprivredni i biotehnološki gigant Monsanto, a samo u Njemačkoj se njime tretira oko četrdesetak posto svih ratarskih površina."On je dugo u upotrebi i to govori koliko se ukorijenio u poljoprivredi", kazao je Škrlec.

Predstavnici organizacija koje štite interese europskih poljoprivrednika ističu da je glifosat siguran te da će zbog njegove zabrane izgubiti na konkurentnosti. Priča o glifosatu, kemijskom spoju kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina, se nastavlja.