c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

22.05.2009 08:08 ZAGREB, 21. svibnja 2009.Hina, Hrvatski sabor sutrašnju sjednicu započinje raspravom o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača.
U prijedlogu se kao novina uvodi institut "kolektivne zaštite potrošača" kojim se omogućava pojedinim osobama da u svoje ime, a u interesu zaštite svih potrošača, podignu tužbu na trgovačkom sudu protiv onih trgovaca ili njihovih udruženja, čije je postupanje u suprotnosti s propisima o zaštiti potrošača.

Izmjenama se Zakon o zaštiti potrošača usklađuje s pravnom stečevinom EU i pravnim aktima Vijeća Europe. Izmjene su vezane i uz obveze trgovaca da jasno i vidljivo istaknu cijene, a veća su prava dana inspektorima koji će imati pravo i kazniti trgovca.

Zakonom su također proširene ovlasti Državnog inspektorata, a u svrhu kvalitetnije zaštite potrošača povećan je broj centara za mirenje, uvedena mogućnost sufinanciranja rada savjetovališta za zaštitu potrošača, te utvrđena obveza trgovcima da prigodom prodaje svojih proizvoda potrošaču moraju predati sve propisane isprave koje je pripremio proizvođač.