c S
Dnevne novosti

Kaznena prijava Udruge "Hrvatski policajac" protiv tajnice u Vladi zbog izmjene teksta Uredbe o plaćama

22.05.2009 08:17 POŽEGA, 21. svibnja 2009.(Hina), Udruga "Hrvatski policajac" podnijela je Općinskome državnom odvjetništvu u Zagrebu 13. svibnja kaznenu prijavu protiv Jagode Premužić, tajnice u Vladi koja je, kako se tvrdi, u svibnju 2001. nezakonito ispravila Uredbu o plaćama policijskih službenika koju je donijela tadašnja Vlada, a na snazi i danas, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Požegi predsjednik te udruge Marijan Pilon.
Kako je objasnio Pilon, Jagoda Premužić ispravila je Uredbu o plaćama policijskih službenika te riječi "koje posjeduje" nezakonito zamijenila riječima "radnog mjesta", čime je bitno promijenila značenje samog članka koji regulira plaće policijskih službenika. Kako tvrdi Pilon, zbog izmjene tih riječi, na plaćama su zakinute tisuće hrvatskih policajaca, i to od 500 do 1000 kuna na mjesec.

Dobilo se sasvim drukčije značenje Uredbe o plaćama jer se oštećuju službenici MUP-a koji imaju rješenje o zvanju, za što trebaju dobiti dodatak, a ne dobivaju ga ako ujedno nisu raspoređeni na radno mjesto. To rezultira time da ne dobivaju ni čin koji su zvanjem zaslužili te su degradirani za svoj dugogodišnji rad, rekao je Pilon. "Policijski službenik dobiva dodatak i čin po radnome mjestu na koje ga raspoređuju nadređeni, pri čemu djelatnik ne mora ispunjavati uvjete za zvanje tog radnog mjesta niti da je radno mjesto stekao svojim radom i godinama staža", dodao je Pilon.

"Zbog svega navedenog, smatramo da postoji osnovana sumnja da su djelovanjem Jagode Premužić ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti te predlažemo da Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje te protiv Premužić pokrene kazneni postupak kako bi bila kažnjena te kako bi se oštećenima nadoknadila materijalna i moralna šteta", rekao je Pilon.

Ispravak Uredbe, tvrde u Udruzi "Hrvatski policajac", morala je donijeti Vlada, a ne tajnica. Na podnošenje kaznene prijave ta se udruga odlučila jer već punih godinu dana sve mjerodavne upozorava na tu nezakonitost.

Budući da se Vlada nije očitovala o zakonitosti spomenutog ispravka ni nakon triju požurnica, Udruga je odlučila podnijeti kaznenu prijavu.