c S
Dnevne novosti

Sabor u petak bira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

16.02.2018 07:30 ZAGREB, 15. veljače 2018. (Hina), Hrvatski sabor plenarno će zasjedanje nastaviti u petak raspravom o potvrđivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica s jedne strane i Kanade s druge strane, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Sabor bi trebao izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Prošlom je mandat istekao u nedjelju, 11. veljače.Za pet mjesta u tom tijelu – predsjednika i četiri člana nadležni Odbor za izbor i imenovanja predložio je devet kandidata: za predsjednicu Daliju Orešković, koja je tu dužnost obnašala proteklih pet godina i Natašu Novaković, a za članove Davorina Ivanjeka, Tatijanu Vučetić, Tončicu Božić, Aleksandru Jozić Ileković, Antoniju Petričušić, Dragana Zelića i Duju Prkuta.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Cilj Sporazum o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica i Kanade je ojačati političke veze te suradnju u području vanjske politike i sigurnosnih pitanja, podižući odnos na razinu strateškog partnerstva, te unapređenje suradnje u velikom broju područja politika koja nadilaze trgovinu i gospodarstvo.