c S
Dnevne novosti

Šef Junckerova kabineta imenovan glavnim tajnikom Komisije

22.02.2018 07:15 BRUXELLES, 21. veljače 2018. (Hina), Europska komisija u srijedu je imenovala Martina Selmayra, dosadašnjeg šefa kabineta predsjednika Jeana-Claudea Junckera, za novog glavnog tajnika Komisije nakon neočekivanog odlaska Alexandera Italianera.
Njemački pravnik Martin Selmayr (47), uživa ugled jednog od najmoćnijih ljudi u Komisiji, a njegovo imenovanje za glavnog tajnika tumači se kao dokaz da on ostaje u Komisiji i nakon što završi sadašnji mandat predsjedniku Komisije Jean-Claude Junckeru, koji je rekao da se neće ponovno kandidirati. Umjesto Selmayra, šefica kabineta predsjednika Junckera postat će njegova dosadašnja zamjenica Clara Martinez Alberola. Bit će prva žena koja postaje čelnicom kabineta nekog predsjednika Komisije.

"Jutros mi je Alexender Italianer potvrdio da se želi povući s mjesta glavnog tajnika Komisije od 1. ožujka. Želim mu izraziti duboku zahvalnost za desetljeća lojalnog služenja Europskoj komisiji", rekao je predsjednik Juncker.

Dodao je da je dosadašnji glavni tajnik Italianer pristao biti njegov posebni savjetnik od 1. travnja za strateška pitanja kao što su priprema višegodišnjeg financijskog okvira i pripreme za Brexit. Glavni tajnik Komisije nadzire i koordinira rad cijele Europske komisije za koju radi više od 30.000 ljudi.

Selmayr je u Komisiju došao 2004. godine kao glasnogovornik luksemburške povjerenice Viviane Reding, a u njezinu drugom mandatu šef njezina kabineta. U to je vrijeme povjerenica Reding vršila snažan pritisak na vladu Zorana Milanovića da povuče "lex Perković".

Medija Selmayra opisuju kao ambicioznog, natprosječno inteligentnog čovjeka, koji za osoblje Komisije predstavlja "strah i trepet".  Francuski list Liberation navodi neke od kvalifikacija koje o njemu kruže poput "siva eminencija, "princ tame", "monstrum".