c S
Dnevne novosti

Vukovarski branitelji: država stopira procesuiranje zločina u srbijanskim logorima

22.05.2009 12:48 ZAGREB, 22. svibnja 2009.(Hina), Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. upozorili su da niti godinu dana od kada su u Beogradu podnijeli kaznenu prijavu zbog ratnih zločina u srbijanskim logorima hrvatsko Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa nije Srbiji poslalo dokumentaciju nužnu za pokretanje sudskih postupka protiv odgovornih za ubojstva mučenja i zlostavljanja hrvatskih ratnih zarobljenika.
"Iako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao da se zločini nad Hrvatima u logorima u Srbiji moraju procesuirati još ništa nije poduzeo. Želimo samo da radi svoj posao i nakon 19 godina srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine dostavi naše iskaze", kazao je na konferenciji za novinare pred zgradom Ministarstva pravosuđa predsjednik Udruge Zoran Šangut.

Dodao je da im je i u Srbiji rečeno da se za pokretanje postupka čeka dokumentacija iz Hrvatske. Riječ je o svjedočenjima preživjelih logoraša kojima se potkrepljuje kaznena prijava za zločine u pet srbijanskih logora.

U prijavi koja je 22. svibnja prošle godine predana srbijanskom tužiteljstvu navedena su imena 54 neposredna počinitelja, zapovjednika i logorskih stražara. "Procesuiranje ovih zločina trebalo bi biti od nacionalnog interesa, jer dokazuje da se u Hrvatskoj nije dogodio građanski rat nego srpska agresija", kazao je Šangut.

Predstavnici udruge zgroženi su i držanjem ministra Ivana Šimonovića koji ih, tvrde, ne želi primiti na razgovor i ima hladan odnos prema žrtvama. "Ako su se mogli uhvatiti u koštac s hrvatskim zločinima u Lori, 'garaži' i 'selotejpu' zašto ne mogu procesuirati i zločin u Srbiji. Tek tada branitelji će biti zadovoljni", ustvrdio je vukovarski branitelj Predrag Marguš-Fred.

Branitelji kažu da traže tek jednake kriterije i podsjećajući da su u slučaju uhićenja "Joce Amsterdama" vidjeli kako svjedočki iskaz u rekordnom roku može biti isporučen Srbiji, a osumnjičenik u manje od 24 sata u pritvoru.