c S
Dnevne novosti

Stranke i financiranje - izvještaji, opet, u zadnji trenutak

23.02.2018 07:15 ZAGREB, 22. veljače 2018. (Hina), Osam dana prije 1. ožujka, zakonskog roka za objavu financijskih izvještaja za prošlu godinu, još ni jedna od 20-ak parlamentranih stranaka to nije učinila, što upućuje da će, kao i ranijih godina, te izvještaje objavljivati u zadnji trenutak.
Obvezu sastaviti i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti financijski izvještaj za prošlu godinu te ga javno objaviti uz političke stranke imaju i nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici, sveukupno više od 1.200 subjekata. Je li im i tko od obveznika dostavio godišnji izvještaj, u DIP-u još ne otkrivaju.

Javnom objavom financijskih izvještaja, uz stručnu, i šira javnost dobiva uvid u podatke koliko su, i iz kojih izvora, lani uprihodovali politički subjekti, za što su i koliko novca potrošili, tko su im donatori.

Uz aktivne, obvezu sastavljanja godišnjeg izvještaja, imaju i političke stranke brisane iz Registra političkih stranaka, sveukupno njih više od 170. Stranka brisana iz Registra dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja i dostaviti ga Državnom uredu za reviziju i DIP-u najkasnije 30 dana od dana zatvaranja računa.

Stranka mora dovršiti sve transakcije na žiro računu i isti zatvoriti do prestanka rada političke stranke, odnosno do pravomoćnosti rješenja o brisanju iz Registra političkih stranaka.Zaboravi li politički subjekt dostaviti financijski izvještaj DIP-u i javno ga objaviti, Povjerenstvo će o tome obavijestiti DORH, te predložiti nadležnim tijelima da mu obustavi isplatu sredstava za redovito godišnje financiranje.

Financijski izvještaj, podsjeća DIP, uključuje više dokumenata, konkretno Izvještaj o prihodima i rashodima, Bilješke uz financijske izvještaje, Bilancu, Izvješće o donacijama u prošloj godini, Godišnji program rada i Financijski plan itd.Podsjeća i da političke stranke i nezavisni zastupnici obrasce financijskih izvještaja mogu pronaći na web stranicama: Ministarstva financija– http://www.mfin.hr/hr/financijsko-izvjestavanjei http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=915.Nezavisni vijećnici obrasce financijskih izvještaja mogu pronaći na web stranicama: Ministarstva financija– http://www.mfin.hr/hr/financijsko-izvjestavanje i DIP-a –http://www.izbori.hr/site/nadzor-financiranja/redovno-financiranje/obrasci-86/86.