c S
Dnevne novosti

Sabor o sudjelovanju policajaca u misiji EULEX na Kosovu

22.05.2009 14:08 ZAGREB, 22. svibanj 2009.Hina, Hrvatski je sabor danas raspravio potvrđivanje Sporazuma o sudjelovanju hrvatskih policajaca u misiji EU za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX) te Sporazuma o predaji u prihvatu ilegalnih imigranata sa Slovačkom.
Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić objasnio je da bi za sada jedan, a kasnije još tri hrvatska policajca na Kosovu trebala pomoći u uspostavi vladavine prava i formiranju kosovskih policijskih snaga. Sudjelovanje u misiji EULEX tumači kao dokaz da su policija i MUP u posljednjih nekoliko godina prošli veliki put u profesionalizaciji.

Ukupno 14 hrvatskih policajaca u pet mirovnih misija pokazali su visok stupanj profesionalnosti i odgovornosti i svugdje zauzimaju vodeća mjesta, ustvrdio je Buconjić. Iako podupire predloženi sporazum, Miljenko Dorić (HNS) misli da je sramotno da Hrvatska pomaže Kosovo samo kroz misiju EU. "Mi možemo i sami neposredno pomagati Kosovu, jer bi Zagreb trebao puno više znati o tamošnjim prilikama od Bruxellesa", rekao je. Kada je riječ o Sporazumu sa Slovačkom o predaji i prihvatu osoba kojih je boravak nezakonit, Buconjić je izvijestio da broj takvih osoba u Hrvatskoj godinama opada. "Lani je zatečeno 2013 stranaca u nezakonitom boravku, a i ove godine prva četiri mjeseca zabilježen je pad tog broja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To svjedoči o porastu standarda granične policije", kazao je Buconjić.

Ocijenio je da je Hrvatska sve bliže ispunjavanju standarda za primjenu schengenskog graničnog režima, za što je, kaže, zadnjih nekoliko godina nabavljeno puno opreme. Zastupnici su raspravili i ugovore s Makedonijom i Albanijom o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Kratku raspravu o stavljanju van snage Zakona o rješavanju sukoba zakona i sukoba nadležnosti u izvršavanju kaznenih sankcija Ingrid Antičević Marinović (SDP) iskoristila je kako bi pozvala na zakonske i ustavne promjene kojima će se bjeguncima iz susjednih država onemogućiti da se u Hrvatskoj skrivaju od kaznenog progona. Vladu je optužila da nema političke volje da riješi to pitanje. "Ne trebamo predstave za pojedine slučajeve", kazala je Antičević-Marinović koja tumači da Hrvatska po postojećim propisima može suditi i onima koji su kaznena djela počinili na teritoriju i na štetu drugih država. "Nema potrebe da se manifestira politička volja da će se neki pojedinci izručiti, a zna se da se to neće dogoditi", kazala je SDP-ova zastupnica.

Sabor je pristupio glasovanju o raspravljenim točkama.