c S
Dnevne novosti

Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji Slovačke i Hrvatske

25.05.2009 08:30 BRATISLAVA, 24. svibnja 2009.(Hina), U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi potpisana je Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji između kulturnih institucija Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj i Bratislavskog samoupravnog kraja u Slovačkoj.
Dokument se temelji na 12-godišnjoj suradnji s potomcima Hrvata u mjestu Hrvatski Grob u Slovačkoj, a koja je počela na prijedlogom Matice slovačke iz Lipovljana, rekao je u ime udruge Slovaka u Hrvatskoj njezin potpredsjednik Josip Krajči.

Kulturnu suradnju podupro je i Ogranak Matice hrvatske iz Kutine, budući da također u svom programu ima projekta "Hrvatske nacionalne manije - most kulturne suradnje matičnih naroda". Na taj način potvrđujemo i poznatu suradnju sviju matica na razini država Hrvatske i Slovačke, naglasio je predsjednik kutinskog ogranka Matice hrvatske Dragutin Pasarić.

Suradnja se regionalno u Slovačkoj prije svega odnosi na područje Devinske Nove Vesi, pa je u ime tamošnje Matice Slovačke potpisnik Povelje njezin predsjednik Jan Žatko. Povelju o suradnji potpisao je i Juraj Cvečko, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, koji skrbi za čuvanje hrvatske kulturne baštine u četiri općine u okolici Bratislave (Čunovo, Devinska Nova Ves, Hrvatski Grob i Jarovce).

Hrvatski veleposlanik u Bratislavi Tomislav Car izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Povelje o regionalnoj kulturnoj suradnji između kulturnih institucija Sisačko-moslavačke žujanije i Bratislavskog samoupravnog kraja, te je zahvalio kulturnim udrugama, ali i koprivničkoj "Podravki" koja je na čelu s predstavnikom u Slovačkoj Tomislavom Horvatom, pomogla ostvarenju kulturne suradnje dviju država.

Potpisivanju Povelje u Bratislavi nazočni su bili i predsjednik Kluba slovačko-hrvatskog prijateljstva Mladen Heruc (Brratislava) i Branko Heršak, predsjednika Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva (Zagreb). U sklopu događanja sinoć je u mjestu Javorce nastupio KUD Lipa s folklornim hrvatsko-slovačkim programom, a danas na Festivalu slovačkih pjevačkih zborova u Devinskoj Novoj Vesi nastupa Pjevački zbor "Lira".