c S
Dnevne novosti

Sabor u srijedu o strukovnom obrazovanju

28.02.2018 07:40 SABOR

ZAGREB, 27. veljače 2018. (Hina), Nakon prošlotjedne stanke, Hrvatski sabor u srijedu nastavlja plenarnu sjednicu, zasjedat će i desetak radnih tijela, a na Markovu trgu trebala bi se sastati i oporba kako bi se dogovorila o pokretanju opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić zbog Agrokora.

Zastupnike u sabornici čeka konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju, kojim se uređuje uspostava regionalnih centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje povezano sa sektorom rada. Centri kompetentnosti bit će mjesta koja će provoditi programe redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja.

Predložena rješenja trebala bi poboljšati provedbu praktične nastave u strukovnim školama, posebno za učenike određenih zanimanja, uređuju to područje uz poštivanje drugih propisa kojima se regulira zaštita maloljetnika.

Učenicima koji pohađaju programe obrazovanja za vezane obrte, nastavna godina odnosno praktična nastava prema predloženom zakonu trajat će i do 40 tjedana, a do sada je trajala 38 tjedana. Predloženim zakonom jača se učenje temeljeno na radu te se prvi put u strukovnom obrazovanju definira pojam učenja temeljenog na radu.

Antikorupcijsko, odnosno Nacionano vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije trebalo bi raspraviti više izvješća o izvršenju mjera Akcijskog plana za prošlu godinu, među njima i ono Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.