c S
Dnevne novosti

EU i Južna Koreja za brzi sporazum o slobodnoj trgovini

25.05.2009 08:33 SEUL, 23. svibnja 2009.(Hina/AFP), Južna Koreja i EU najavili su na summitu održanom u subotu u Seulu da će uskoro zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini, te pozvali Sjevernu Koreju da nastavi pregovore o nuklearnom razoružanju.
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak razgovarao je s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i češkim predsjednikom Vaclavom Klausom čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Čelnici su izrazili "zadovoljstvo" napretkom prema sporazumu o slobodnoj trgovini kao i postavljanju temelja sporazuma o političkim i gospodarskim odnosima, "nadajući se istodobno da će se oba sporazuma moći brzo zaključiti", piše u priopćenju. Klaus je novinarima ipak rekao da sporazum o slobodnoj trgovini sigurno neće biti zaključen do kraja lipnja, kad završava češko predsjedanje Unijom.

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i EU-a počeli su prije dvije godine. Obje strane nisu uspjele u ožujku zaključiti sporazum koji je zapinjao na dvije točke: vraćanju nekih carinskih povlastica i propisima vezanim uz određivanje podrijetla. Barroso i Klaus doputovali su u petak u Seul iz Habarovska na ruskom dalekom istoku, gdje su održali summit EU-Rusija s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.