c S
Dnevne novosti

Izmjene zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima te mirovinskim osiguravajućim društvima

02.03.2018 07:30 ZAGREB, 1. ožujka 2018. (Hina), Izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima koje je Vlada u četvrtak sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru jača se borba protiv pranja novca i financijski nadzor te mobilnost radnika koji idu u druge države, a u pogledu prijenosa mirovinskih prava.

Izmjenama se propisuje nemogućnost da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim društvima odnosno mirovinskim osiguravajućim društvima, a za nadzor je zadužena Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Time se provodi preporuka Odbora Vijeća Europe MONEYVAL o provedbi mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, a zakoni su upućeni u hitnu proceduru kako se na sjednici Odbora, koja će se održati početkom travnja, ne bi donio zaključak o nepostizanju dovoljnog napretka u odnosu na preporuke te donijela odluka o upućivanju Republike Hrvatske u postupak jačanja usklađenosti, uz mogućnost upućivanja misije na visokoj razini u neusklađenu državu i poduzimanja drugih mjera.

Izmjenama zakona se implementira i direktiva EU o minimalnim zahtjevima za poboljšanje mobilnosti radnika među državama članicama EU te se članovima zatvorenih mirovinskih fondova koji odlaze na rad u drugu državu članicu Europske unije i kod kojih je došlo do prestanka radnog odnosa u Hrvatskoj, a ne ispunjavaju uvjete za dopunsku mirovinu, osigurava pravo ostanaka u članstvu zatvorenog mirovinskog fonda do ispunjenja uvjeta za mirovinu prema važećem Zakonu (tzv. radnik na odlasku).

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je u 3. mirovinskom stupu odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima za sada štedi gotovo 300 tisuća ljudi te da je u njima 4 milijarde kuna, dok je u drugom stupu 92 milijarde kuna.

Odluka o isplati materijalnih prava zaposlenicima osnovnih i srednjih škola za ožujak i travanj

Vlada je donijela i odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama za ožujka i travanj, u visini i na način na koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima, a s obzirom na to da pregovori o sklapanju novih kolektivnih ugovora nisu uspješno okončani do kraja veljače.

Stoga se pojavila pravna praznina po pitanju materijalnih prava i drugih naknada koje po osnovi rada ostvaruju zaposlenici u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, jer je produžena primjena prava temeljem kolektivnog ugovora istekla 1. prosinca prošle godine, a koja se ovim odlukama popunjava.

Premijer Andrej Plenković vjeruje da će te odluke biti ohrabrujuće za dijalog ministrice Blaženke Divjak i prosvjednika koji su sada ispred Ministarstva znanost i obrazovanja.

Za oštećene ninske mostove 27 milijuna kuna

Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da osigura uvrštenje projekta obnove i rekonstrukcije Donjeg i Gornjeg mosta u Gradu Ninu u godišnji plan građenja i održavanja državnih cesta za 2018. godinu, a 27 milijuna kuna (bez PDV-a) potrebnih za provedbu projekta predviđena su u Financijskom planu Hrvatskih cesta za 2018. godinu i projekcijama plana za 2019. i 2020. godinu.

Riječ je o mostovima oštećenima u katastrofalnim poplavama u rujnu prošle godine, a ovime se osigurava njihova obnova kako bi Nin, kojima s ti mostovi jedina cestovna poveznica povijesne jezgre grada s ostalom cestovnom mrežom na području, spremno dočekao turističku sezonu.

"Vlada se angažirala i ovih 27 milijuna kuna su po meni vrlo kvalitetna potpora kako bi se praktički omogućilo da Nin dočeka novu turističku sezonu pripravan, a posljedice onih poplava bile su zaista devastirajuće", rekao je premijer.