c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Potreban širok raspon reformi kako bi se pokrenulo hrvatsko gospodarstvo

05.03.2018 07:42 PREDSJEDNICA

ZAGREB, 2. ožujka 2018. (Hina), Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak kako je brine činjenica da Hrvatska stagnira te poručila da je potreban širok raspon reformi kako bi se pokrenulo hrvatsko gospodarstvo, a pozdravila je i imenovanje nove izvanredne uprave u Agrokoru.

"Moram reći da me duboko brine činjenica da Hrvatska stagnira. To smo vidjeli iz objavljenih podataka o rastu BDP-a. BDP usporava. Doista je zabrinjavajuće, neću reći da Hrvatska nazaduje, ali očito stoji, tapka u jednom mjestu, dok drugi napreduju", rekla je predsjednica u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednicom izvan protokola". 

Potkrijepila je to i podacima da je hrvatski BDP u posljednjem kvartalu prošle godine porastao za 2 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, dok je Rumunjska imala rast od 7 posto, Slovenija 6,2 posto, Bugarska 3,6 posto, a hrvatski je rast čak ispod prosjeka EU-28, manji primjerice od rasta Austrije za ,6 posto ili Njemačke 2,9 posto. 

"To su zabrinjavajući podaci jer pokazuju da u ovim trenucima kada je EU izašla iz krize, kada su se otvorile tolike mogućnosti, mi ih jednostavno nismo u stanju iskoristiti. To ukazuje na činjenicu da parcijalne, izdvojene reforme nisu dovoljne. Da se svi moramo zajedno uključiti u to kako provesti širok raspon reformi kako bi se pokrenulo hrvatsko gospodarstvo", rekla je Grabar-Kitarović.

Podaci o BDP-u, dodaje, ukazuju i na dva zabrinjavajuća podatka - da rast hrvatskog gospodarstva ovisi prvenstveno o turizmu te da jako ovisi o osobnoj potrošnji.Turizam je djelatnost koja je previše ovisna o drugim faktorima, primjerice vremenskim i sigurnosnim uvjetima. Međutim, činjenica je da turizam mora biti samo dodana vrijednost na naše gospodarstvo koje se mora restrukturirati i mora biti usmjereno na izvoz, objašnjava predsjednica.

BDP jako ovisi o osobnoj potrošnji, koja je počela stagnirati i polako opadati, a Grabar-Kitarović podsjeća kako primjerice uvoz automobila, koji pokazuje da raste standard hrvatskih građana, istodobno ukazuje i na činjenicu povećana potrošnja dovodi i do rasta uvoza te da u strukturi BDP-a uvoz još uvijek prednjači nad izvozom.

 "Izvoz mora biti temelj na kojem će se zasnivati daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva, i to izvoz proizvoda dodane vrijednosti", poručila je predsjednica.Smatra i kako je ova godina "apsolutno godina u kojoj treba provoditi reforme" te da u tome svi trebaju dati konstruktivnu potporu Vladi i svim gospodarskim subjektima. Predsjednica je pozdravila napore koji su prošle godine učinjeni na poreznoj reformi, ali i zamijetila kako su oni dali svoje rezultate te se ti pozitivni učinci više ne osjećaju.

"Treba apsolutno nastaviti reformu poreznog sustava", istaknula je. Potreban je, nastavlja, i niz drugih mjera kako bi se potaknule one aktivnosti koje će dovesti do većih ulaganja, kako domaćih tako i inozemnih, do otvaranja novih radnih mjesta, a time i zaustavljanja odljeva stanovnika, što nas je već dovelo u kontradikciju da unatoč službenoj stopi nezaposlenosti imamo niz zanimanja gdje nam nedostaje radna snaga i gdje je moramo uvoziti. 

Dodaje i kako snižavanje poreza dovodi do veće gospodarske aktivnosti, većih ulaganja i veće razmjene, ali i da je ulagačima bitna i predvidljivost, jer oni neće doći ako ne znaju što mogu očekivati u slijedećih pet, deset ili petnaest godina. Jedan od najvećih problema je, ističe, nedostatak kapaciteta za provedbu reformi, što se odnosi na državnu administraciju i upravu. "Otpornost na promjene je veliki problem u Hrvatskoj.

To ne primjećujem samo ja i strani ulagači, to će vam reći i Ekonomski institut i svi drugi instituti koji se bave istraživanjem javnog mnijenja i tržišta", kazala je predsjednica, upozoravajući i na problem sporosti u donošenju odluka.

Neophodnom smatra reforme pravosuđa, državne administracije, a treba nastaviti i reformu tržišta rada. Radnik mora imati veću sigurnost, no mora imati mogućnost za dualno, cjeloživotno obrazovanje i za prekvalificiranje, kaže Grabar-Kitarović.

U odgovoru na pitanja, predsjednica je istaknula i kako njena namjera nije biti kritika Vladi. Pratim njihov rad i u trenucima kad trebam biti kritična prema određenim potezima moram biti kritična, rekla je. Dodaje i kako svi problemi nisu nastali preko noći, u zadnjih godinu-godinu i pol ove vlade, već su posljedica godina i desetljeća krivog rada i djelovanja.

"Na žalost propustili smo onaj veliki val ulaganja u zemlje u tranziciji koji su iskoristile države u našem susjedstvu i okruženju. No sad ne postoji razlog da ne iskoristimo nove investicije i nova ulaganja, posebno EU fondove", istaknula je.

Podsjetila je i kako je njeno Vijeće za gospodarska pitanja dalo konstruktivne, konkretne prijedloge koje je Vlada poslušala, ali se malo toga u međuvremenu dogodilo i oni nisu operativno provedeni. "Mislim da treba hrabrosti, da treba presjeći stanje i donijeti hrabre i odlučne odluke da se ide u one reforme koje se možda nekima u početku čine bolne ali trebaju otkloniti postojeću bol u društvu", poručila je.

Spomenula je pritom kako je u svemu možda otegotni faktor situacija s Agrokorom. "Uz ono što sam bila kritična u jednom dijelu zbog privida korupcije koju treba dokazati, ali zbog tih doista nemoralnih visokih plaća koje su išle savjetnicima, priznajem Vladi da se uhvatila se u koštac s tim problemom, da je uspjela sačuvati stabilnost hrvatskog gospodarstva i većinu radnih mjesta", istaknula je.

No, napominje kako se treba baviti i drugim elementima nužnim za pokretanje hrvatskog gospodarstva te kako trebamo biti puno ambiciozniji. "Mislim da su projekcije koje smo čuli od Vlade i od Europske komisije o rastu od 3,2 posto bile malo ispod naših mogućnosti i ambicija, jer nama je rast od 3 posto dovoljan tek toliko kako bismo pokrivali dugove, a da bi otvorili nova radna mjesta moramo se penjati do 4 i 5 posto", naglasila je.

Predsjednica je pozdravila imenovanje nove izvanredne uprave Agrokora.  Na prijedlog Vlade, Trgovački je sud ovaj tjedna opozvao Antu Ramljaka s mjesta izvanrednog povjerenika te za novog povjerenika imenovao Fabrisa Peruška i za njegovu zamjenicu Irenu Weber. 

"Moram reći da ne poznajem osobno novog izvanrednog povjerenika niti njegovu zamjenicu. Ne poznajem njihov rad, ne mogu suditi koliko je to kvalitetna odluka, ali pozdravljam tu odluku da je došlo do promjena", kazala je.Poželjela im je sve najbolje u njihovom radu te da se "na otvoren, transparentan, nekorumpiran način nastavi taj posao restrukturiranja Agrokora, s ciljem zaštite radnih mjesta, stabilnosti gospodarstva, ali i da se okrenemo i drugim pitanjima u našem gospodarstvu".