c S
Dnevne novosti

EU utvrdio 17 suradničkih projekata u području obrane, Hrvatska sudjeluje u pet

07.03.2018 07:20 BRUXELLES, 6. ožujka 2018. (Hina), Ministri obrane zemalja članica EU-a potvrdili su u utorak na sastanku u Bruxellesu prvi popis od 17 suradničkih projekata u okviru Stalne strukturirane suradnje (PESCO) u području obrane, a Hrvatska sudjeluje u pet takvih projekata.
"Danas smo donijeli odluku o pokretanju 17 projekata, a mi smo prepoznali pet za nas bitnih projekata", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević po završetku sastanka. Vijeće EU-a u prosincu prošle godine donijelo je odluku o uspostavi stalne strukturirane suradnje (PESCO), u kojoj sudjeluje 25 država članica EU-a, sve osim Malte, Danske i Velike Britanije.

Stalna strukturirana suradnja u području sigurnosne i obrambene politike predviđena je Ugovorom iz Lisabona i ona omogućuje državama članicama koje to žele tješnju suradnju u području sigurnosti i obrane.

Države članice koje sudjeluju u PESCO-u sada su potvrdile popis od 17 projekata, koji obuhvaćaju područja kao što su osposobljavanje, razvoj sposobnosti i operativna spremnost u području obrane.

Hrvatska je odlučila sudjelovati u pet od 17 projekata. To su projekti koji se odnose na vojnu mobilnost, kibernetičku sigurnost, pomorski nadzor, djelovanje u slučajevima katastrofa i logistiku.

"Mi smo iskazali veliku ambiciju sudjelovanjem u tim projektima. Svaki od njih razvija sposobnosti pobjedničke Hrvaske vojske i predstavlja veliki potencijal za hrvatsku obrambenu industriju", rekao je Krstičević.