c S
Dnevne novosti

Predstavnici RH i BiH idući tjedan pregovaraju o uklanjanju trgovinskih zapreka

25.05.2009 12:28 SARAJEVO, 25. svibnja 2009.Hina, Predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastat će se 1. lipnja u Sarajevu kako bi u pregovorima pokušali ukloniti novonastale zapreke u trgovini prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Uredu za veterinarstvo BiH.
"Pozvali smo predstavnike hrvatskih mjerodavnih tijela na sastanak u idući ponedjeljak i ravnateljica toga ureda poziv je već prihvatila, a još očekujemo potvrdu iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede o sudjelovanju njihovih predstavnika", kazao je Hinin izvor u Sarajevu.

Ravnatelj veterinarskog ureda Drago Nedić u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar o zaprekama u trgovini između dviju država jer je na putu u inozemstvu.On je, međutim, bosanskohercegovačkim medijima tijekom vikenda potvrdio kako je ta trgovina živom stokom, peradi, ribom i jajima praktično blokirana jer je BiH odgovorio protumjerama na ograničenja koja je nametnula Hrvatska.

"Hrvatska je u protekla dva mjeseca obustavila uvoz ribe, peradi, jaja i mnogih drugih proizvoda iz BiH, uz izliku kako poštuju Europsku uniju i njezine propise o zdravlju životinja", kazao je Nedić, kako ga u ponedjeljak citira "Dnevni avaz". Optuživši Hrvatsku za stanje koje su neki mediji u BiH već opisali kao neku vrstu trgovačkog rata između dviju država, Nedić je ustvrdio kako nije moguće da proizvodi kojima se koriste građani BiH i drugih zemalja uvoznica tih proizvoda ne odgovaraju standardima na koje se poziva Hrvatska.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potkraj prošlog tjedna potvrdilo je kako je BiH zabranio uvoz peradi, proizvoda od peradi, živih goveda i ribe iz Hrvatske. Budući da ta zabrana nije donesena na načelima struke, a donesena je i bez najave ili zatraženih razgovora, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede izražava nezadovoljstvo uvođenjem te zabrane i mogućim posljedicama na dobre trgovinske odnose dviju zemalja, izjavilo je ministarstvo. Objasnilo je kako su sve mjere što ih provodi Hrvatska zapravo rezultat prilagodbe standardima Europske unije, na što je obvezna kao kandidat za članstvo.

Nedić pak tvrdi kako takvo objašnjenje ne stoji."Hrvatska nije član EU-a i ne može nas uvjetovati svojim obvezama prema EU. Za sada pregovaramo ravnopravno", kazao je Nedić za banjolučke "Nezavisne novine". Zbog teškoća u trgovinskim odnosima hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija prošli je tjedan poslalo prosvjednu notu veleposlanstvu BiH u Zagrebu. Nedić je kazao kako bez obzira na to neće biti ukinuta zabrana na uvoz peradi, živih goveda i ribe iz Hrvatske sve dok Hrvatska ne ukine iste mjere prema BiH.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić objasnio je kako je, sa stajališta zakona u BiH, za to područje odgovoran veterinarski ured te da je uvedena zabrana dopuštena, t.j. da se ne odnosi na odredbe iz Sporazuma o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA).