c S
Dnevne novosti

Krapina: Za pet županijskih projekata energetske obnove više od 10 milijuna nepovratnih kuna

08.03.2018 07:15 KRAPINA, 7. ožujka 2018. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar uručio je u srijedu u Krapini odluke o financiranju pet projekata energetske obnove na području Krapinsko-zagorske županije, za koje je osigurano više od 10 milijuna kuna nepovratnog novca. 
Riječ je o energetskoj obnovi dvaju društvenih domova u Donjoj Stubici, osnovnih škola Matije Gupca u Gornjoj Stubici i Josipa Broza u Kumrovcu te upravne zgrade Grada Pregrade. Tih pet projekata vrijedno je oko 17,5 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je nepovratno gotovo 10,4 milijuna. Energetskom obnovom uštedjet će se od 50 do 80 posto energije na godinu, u prosjeku 66,73 posto. 

Podijeljene odluke prve su u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora". Na poziv se moglo prijaviti od 15. siječnja do 5. veljače ove godine, kada je, zbog velikog interesa, poziv prekinut na određeno vrijeme, do 7. svibnja.

"Interes za ovaj natječaj je iznimno velik. U dvadesetak dana došlo je 448 prijava za zahtjevima za 100 posto više sredstava nego što smo imali, a imali smo ukupno 380 milijuna kuna osiguranih preko Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Kako su pristizali zahtjev,i tako ćemo donositi odluke.

Zasad je više od 80 posto pozitivnih odluka jer su projekti dobro pripremljeni. Oni kojima sada nije odobren projekt ili ga nisu stigli pripremiti imaju dva mjeseca za kvalitetnu pripremu“, rekao je ministar Štromar.

Krapinsko-zagorska županija spremno je, druga na sjeveru Hrvatske, poslije Varaždinske, dočekala objavu natječaja, što potvrđuje tih pet odluka. "Prošle godine prijavili smo i dobili četiri škole za energetsku obnovu ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna. Ove godine također smo prijavili četiri škole, vrijednosti isto tako 25 milijuna kuna, i danas dobili dvije potvrde – za Kumrovec 5,9 milijuna i Gornju Stubicu 7,1 milijun kuna.

Srednja škola Bedekovčina i Osnovna škola Konjščina su u obradi“, rekao je župan Kolar te dodao da je za energetsku obnovu prijavljena i Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama, koja je odbijena pa će se pripremiti za novi natječaj."Takve investicije su bitne za poboljšanje kvalitete boravka učenika u školama, a i manji su računi za energente. To je bitno za proračune kojima kao osnivači raspolažemo za škole“, istaknuo je Kolar, dodajući kako vjeruje u još jednu pozitivnu stvar - da će većinu radova izvoditi lokalni izvođači. 

Štromar je rekao da je kroz šest poziva osigurano 2,3 milijarde kuna za energetsku učinkovitost javnih i stambenih zgrada, što znači ukupno ulaganje od pet milijarda kuna u četiri godine."U sljedeće četiri godine to će izvoditi uglavnom naše tvrtke, koje su zbog krize zapale u velike probleme i sada imaju priliku vratiti se na tržište i pokazati znanja koja imaju.

Također će profitirati i naši proizvođači građevinskog materijala", dodao je ministar graditeljstva. Odluke o financiranju u ime prijavitelja, osim krapinsko-zagorskog župana Kolara, preuzeli su gradonačelnici Pregrade i Donje Stubice Marko Vešligaj i Nikola Gospočić.