c S
Dnevne novosti

Pregovori o izuzeću EU-a iz američkih carina nastavljaju se idući tjedan

12.03.2018 07:10 BRUXELLES, 10. ožujka 2018. (Hina), Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom u subotu je objavila da će se pregovori sa SAD-om o izuzeću EU-a iz odluke o novim carinskim odredbama na uvoz čelika i aluminija nastaviti idući tjedan, pošto stvari na današnjem sastanku nisu dovoljno razjašnjene.

"Kao blizak sigurnosni i trgovinski partner SAD-a, EU mora biti izuzet iz odluke o najavljenim mjerama. Zasad nije dovoljno razjašnjeno na koji će se način američki proces provesti pa će se pregovori nastaviti i idući tjedan", tweetala je Malstrom. Dodala je da je razgovor s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom bili "otvoreni".  

Trilateralni susret na kojemu je sudjelovao i japanski ministar trgovine Hiroshige Seko održao se dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump potpisao uvođenje carina od 25 posto na čelik i 10 posto na uvoz aluminija. EU se poziva na dugotrajni sigurnosni savez sa Sjedinjenim Državama i tvrdi kako surađuje po pitanju pretjerane proizvodnje u tim sektorima. 

Trump je svoj potez opravdao na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Malstrom je u petak rekla da želi pojašnjenje američke odluke i da računa na izuzeće Europe, no najavila je i protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije u suprotnom slučaju.