c S
Dnevne novosti

Župan Flego: Istra će izraditi novu strategiju razvoja poljoprivrede

12.03.2018 07:05 PAZIN, 9. ožujka 2018. (Hina), Istarski župan Valter Flego rekao je u petak na sastanku koordinacije gradonačelnika i načelnika u Pazinu da će Istra izraditi novu strategiju razvoja poljoprivrede, a u njezinu izradu uključit će se svi istarski gradovi i općine jer žele zajedno "definirati prioritete u razvoju poljoprivrede u budućem razdoblju". 
Flego je istaknuo da je Istarska županija prva koja je inicirala tematsku koordinaciju s predstavnicima jedinica lokalne samouprave nakon što je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio na snagu. 

Kako je priopćeno iz njegova ureda, župan je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku izvijestiti predstavnike jedinica lokalne samouprave o novinama i obvezama koje taj zakon donosi te su se dogovorili o njegovoj operativnoj provedbi, u što će, kako je najavio "biti uključena i druga tijela, poput Državne geodetske uprave, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda". "Županiji je cilj da se što više poljoprivrednog zemljišta stavi u funkciju razvoja Istre te da se u ruralnim sredinama zadrže ljudi", istaknuo je istarski župan.  

Gradonačelnici i predstavnici općina tijekom rasprave o novom zakonu postavili su mnoga pitanja vezana uz njegovu primjenu. Rečeno je kako od Ministarstva poljoprivrede očekuju da donese pravilnike koji bi trebali objasniti provedbu tog zakona. 

Po riječima pročelnika Županijskog odjela za poljoprivredu Ezia Pinzana, očekuju da bi se i središnja Istra trebala svrstati u kontinentalnu Hrvatsku, što će povećati mogućnosti državnog sufinanciranja u poljoprivredi. 

Na sastanku u Pazinu bilo je riječi i o žutici vinove loze koja uništava sve više nasada diljem zemlje te o mogućnostima njezina suzbijanja u Istri. Flego je istaknuo kako je o tom problemu i žurnosti njegova rješavanja razgovarao u prosincu na sastanku s predstavnicima Vlade, nakon čega se sastao i s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. 

Dogovoreno je da gradovi i općine izrade popise svih zapuštenih poljoprivrednih zemljišta u državnom vlasništvu i do kraja ožujka ih dostave Ministarstvu poljoprivrede koje će osigurati krčenje površina kako bi se uklonio izvor zaraze.