c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Mađarska potpisale nov dokument o graničnoj kontroli

25.05.2009 13:28 ZAGREB, 25. svibnja 2009.(Hina), Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i mađarski veleposlanik u Zagrebu Peter Imre Gyorkos, potpisali su u ponedjeljak protokol o izmjenama dosadašnjeg dokumenta dviju vlada o provedbi Ugovora o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu.
Na temelju najnovijeg protokola granični prijelaz Goričan-Letenye bit će otvoren za stanovnike pograničnog područja cijele godine, a za turističke sezone otvara se i za međunarodni cestovni promet.

"To nije važno samo za 100.000 Mađara koji će doći ljetovati na Jadran već i za ostale turiste, primjerice Slovake", kazao je Gyorkos. "Na ovome prostoru moramo biti prijatelji i djelotvorni partneri", dodao je. Po njegovim riječima, najnoviji dogovor je "pokazatelj fleksibilnosti" obiju strana.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo "dobrosusjedskim, kvalitetnim i učinkovitim" načinom rješavanja tekućih pitanja, na dobrobit građana obiju zemalja.