c S
Dnevne novosti

Odbor za ljudska prava: Hvalili objektivnost izvješća o pravima manjina, ali i upozorili na probleme

15.03.2018 07:30 ZAGREB, 14. ožujka 2018. (Hina), Iako su članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u srijedu hvalili objektivnost te jednoglasno podržali Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2015. i 2016., upozorili su ipak kako je u praksi problema bilo puno.
"Izvješće, iako dolazi s dvije godine zakašnjenja, pokazuje realnu situaciju i ne krije probleme s kojima se susreću pripadnici manjina", ocijenio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. Dodao je kako ne treba 'stavljati glavu u pijesak' kada su u pitanju problemi javne uporabe jezika i pisma, naročito srpske manjine te se, kazao je, tu ne ostvaruje zakonom zacrtano. Hvalio je ostvarivanje kulturne autonomije, na što, dodao je, mogu biti ponosni.

Pupovac: Komunikacija oko manjinskih škola i dalje neučinkovita 

Predsjednik odbora, SDSS-ov Milorad Pupovac upozorio je na probleme među kojima je i pad zapošljavanja pripadnika manjina u državnoj upravi. Napomenuo je i da manjinske škole još uvijek nisu registrirane, a da je komunikacija oko toga neučinkovita. "Treba se vratiti akcijskom planu zapošljavanja pripadnika manjina, čime se započelo uoči ulaska Hrvatske u EU, no kasnije je sve zastalo", rekao je.

Neki aspekti vjerske tolerancije nisu, kaže, na visokoj razini. "Ako pogledate sistem podučavanja vjeronauka, to će svakom biti jasno", zamjerio je Pupovac koji je tražio tematsku sjednicu na temu problema s kojima se susreću manjine. Ministarstvo unutarnjih poslova, kaže, bilježi određene rezultate u sankcioniranju govora mržnje, ali je potrebna nešto šira akcija "jer su prijetnje raširena pojava".

Po njegovoj ocjeni, izvještajno razdoblje, ali i 2014. godina, bilo je razdoblje u kojem su prava nacionalnih manjina bila pred ozbiljnim izazovom, nerijetko u atmosferi netolerancije u društvu. Dodao je kako je taj trend ipak smanjen, no ne i do kraja zaustavljen, poručivši također kako loša iskustva treba ostaviti iza sebe te krenuti naprijed.

Za Borisa Miloševića 'neuralgična točka' je stagniranje u zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina. Požalio se i na tretman na javnoj televiziji koja, podsjeća, ima četiri programa i jedan za iseljeništvo, dok su pripadnici srpske manjine, tvrdi, u jednoj godini imali oko pet sati programa.

"Žalosno je što se u minute posvećene nacionalnim manjinama primjerice uračuna i prilog u Dnevniku kako je Čeh sa iznajmljenim autom uletio u jednosmjernu ulicu starog grada Zadra", požalio se zastupnik manjina Vladimir Bilek.

Potpredsjednik Sabora iz reda talijanske manjine Furio Radin kazao je kako u Istri ima problema oko priznavanja studija stečenih u EU, a za predavanja u manjinskim školama.

U tijelima državne 3,4 posto zaposlenih pripadnici su nacionalnih manjina

Predstavnik Vlade ustvrdio je kako su pripadnici manjina ostvarili propisanu zastupljenost u Saboru i u cijelosti svoju zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.Postotni udio, kako je rečeno, pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima vlade u 2016. je ostao isti kao i 2015. i iznosi 3,40 posto, a broj pripadnika nacionalnih manjina se smanjio za 24, no treba voditi računa da se smanjio i ukupan broj zaposlenih za 678 osoba.

Predstavnici vlade kazali su kako se problem pristupa javnim medijima očituje u nedostatku novinara i voditelja iz redova nacionalnih manjina, izostanku kvalitetne edukacije novinara... Potrebno je, kako su poručili, da mediji, a posebno HRT kao javni servis, sukladno zakonu i obvezama, dodatno pojača napore protiv svih oblika izražavanja nesnošljivosti u medijima.

U provođenju Ustavnog zakona  uloženi su, ističu iz vlade, značajni napori, a to je vidljivo i u činjenici da je i unatoč nastavku trenda nepovoljne gospodarske i socijalne situacije u te dvije izvještajne godine uloženo po toj stavki oko 280 milijuna kuna.