c S
Dnevne novosti

Eurozastupnik Vajgl ne vjeruje da će Europska komisija zadovoljiti očekivanja Slovenije u sporu s Hrvatskom

19.03.2018 07:10 LJUBLJANA, 16. ožujka 2018. (Hina), Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl kazao je u petak da ne vjeruje da će Europska komisija zadovoljiti očekivanja slovenske vlade, te sama preuzeti postupak njene tužbe protiv Hrvatske zbog provedbe arbitražne presude o granici.

U razgovoru za Slovensku televiziju Vajgl je rekao da iz dosadašnjih reakcija Komisije u vezi s pismom slovenske vlade koje joj je predano u petak smatra da će ona "ostati tiho", odnosno da neće iznijeti svoje stajalište, pa će Slovenija morati sama tužiti Hrvatsku na sudu EU-a u Luxembourgu.

Komisija bi bila spremna posredovati kako bi se, i to mimo stajališta Slovenije da je moguć dogovor samo o provedbi arbitražne odluke, postiglo "neko treće rješenje". "Oni kažu neka se Slovenija i Hrvatska dogovore o nečemu što bi po sadržaju odgovaralo arbitražnoj presudi, ali u novom obliku, to je linija Komisije", kazao je Vajgl.

Uz to, ocijenio je da se kad je riječ o reakciji u odnosu na slovensko-hrvatski spor, osjeća i to da u Komisiji, kao i u ostalim institucijama EU-a dominiraju vodeći kadrovi Europske pučke stranke, a toj grupaciji pripada u predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

I u Europskom parlamentu je više hrvatskih eurozastupnika, a najviše iz HDZ-a koji pripada grupaciji europskih pučana, podsjetio je Vajgl, po čijem se mišljenju i u EU-u ponekad osjeća stranačka solidarnost i odluke koje se donose prema stranačkim preferencijama.

Vajgl se u vezi lobiranja za "slovensku stvar" u europskim institucijama osim toga upitao koliku težinu u njima imaju stajališta i pozicije istaknutih slovenskih čelnika, što ocjenjuje s dosta skepse.

Eurozastupnik Alojz Peterle kazao je u petak za RTV Slovenija da on za razliku od Vajgla smatra da se u Europi ne odlučuje po stranačkoj liniji, te da su članovi Komisije do sada u najmanje sedam, slučajeva iznijeli stajalište da je pitanje poštovanja arbitražne presude stvar primjene europskog prava, što bi odgovaralo Sloveniji, te da izjave o potrebi rješenja spora u dijalogu s Hrvatskom u tom smislu shvaća kao stajalište Komisije da se razgovara o primjeni arbitražne odluke.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez, gostujući u petak na večer na RTV Slovenija u emisiji "Odmevi" kazao je da su sve stranke u parlamentu zauzele zajednički stav o tome da treba tužiti Hrvatsku sudu EU-a ako ona ne prihvati primijeniti arbitražnu odluku i da vjeruje kako će se to jedinstvo i nastaviti.

O arbitraži će slovenski parlament, kako je rekao, kao o jednoj od prioritetnih tema još raspravljati iako će uskoro zbog izbora biti objavljeno njegovo raspuštanje, a moguće je isto tako i da će donijeti poseban ustavni zakon kako bi se Nova Ljubljanska banka (NLB) zaštitila od mogućih ovrha temeljem pravomoćnih presuda koje se protiv nje vode pred hrvatskim sudovima zbog stare devizne štednje koja je bila prenesena na Zagrebačku banku i Privrednu banku Zagreb.

Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) premijera u ostavci Mire Cerara, je kazao kako misli da će se i u vezi postupaka hrvatskih sudova prema Novoj Ljubljanskoj banci na kraju trebati za pomoć obratiti Europskoj komisiji i iznijeti taj slučaj.

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janše izjavio je u jednoj televizijskoj emisiji prije nekoliko dana kako sumnja da premijer Cerar nije dao neočekivanu ostavku zbog presude vrhovnog suda oko referenduma za gradnju pruge Koper - Divača nego zbog problema oko NLB-a koji se tiču njene privatizacije, afera s pranjem novca u bankama, ali i problematike naplate stare devizne štednje jer Slovenija smatra da NLB prema hrvatskim starim štedišama nema obveza jer je to pitanje sukcesije.

Janša je predložio suglasno donošenje zakona kojim bi se zaštitili interesi Slovenije i NLB-a i spriječila sudska naplata obveza te banke prema hrvatskim štedišama, te kazao da to treba napraviti prije nego dođe do raspuštanja parlamenta zbog izbora koji se očekuju u drugoj polovici svibnja.