c S
Dnevne novosti

Pahor: Sanaderove izjave nisu poticajne

26.05.2009 08:32 LJUBLJANA, 25. svibnja 2009.(Hina), Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je ustvrdio da izjava njegova hrvatskog kolege Ive Sanadera, da Hrvatska neće prihvatiti izmjene u predloženom rješenju Ollija Rehna, nije poticajna.
Pahor je reagirao na izjavu predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, da Hrvatska neće prihvatiti amandmane koje je slovenska vlada dala na prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Pahor je na konferenciji za novinare, u stanci izvanredne sjednice vlade na kojoj se odlučivalo o rebalansu državnog proračuna, rekao da Sanaderova izjava nije poticajna, ali on istodobno ne želi isključiti mogućnost da se ipak postigne dogovor o pitanju granice inicijativom Europske komisije.

"Ako Hrvatska povuče spornu dokumentaciju, onda Slovenija neće imati razloga zadržavati hrvatske pregovore s Europskom unijom. Slovenija želi da se granično pitanje riješi, ali je to povezano i s pokušajem Europske komisije da posreduje u sporu", rekao je slovenski premijer. Pahor je rekao da se Slovenija svojim amandmanima na Rehnov prijedlog o rješavanju graničnog pitanja i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora "odazvala na razuman način i pravodobno".

"Naši su amandmani ozbiljni, a bilateralno pitanje granice u pregovore s Europskom unijom nije unijela Slovenija, nego je to učinila Hrvatska podnošenjem sporne dokumentacije kojom se prejudicira granica. Mi smo bili dužni zaštititi svoje interese", ustvrdio je Pahor na konferenciji za novinare.

Hrvatska neće prihvatiti izmjene ni dopune najnovijeg prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskoga graničnog prijepora, koje je uputila Slovenija, izjavili su u ponedjeljak predsjednik vlade Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.