c S
Dnevne novosti

HUZIS: Prijedlog "Opatijske inicijative" na dizanje poreza za klađenje je kontraproduktivan

27.03.2018 07:20 ZAGREB, 26. ožujka 2018. (Hina), Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) upozorila je u ponedjeljak da je model dizanja poreza na klađenje koji je predložila tzv. Opatijska inicijativa  predstavnika sportskih saveza momčadskih sportova štetan i da će dodatno osiromašiti državnu blagajnu, dok, ističe, ilegalne inozemne internet kladionice neometano posluju, što također smanjuje proračunske prihode. 
"Prijedlog tzv. Opatijske inicijative o dodatnim porezima je kontraproduktivan što se vidi i na projekcijama rasta od zadnjeg oporezivanja malih dobitaka igrača iz 2015. godine. Čelni ljudi Inicijative žele preuzeti posao ministra financija.

U Hrvatskoj s druge strane neometano posluju strane internet ilegalne kladionice, zbog čega se smanjuju proračunski prihodi od igara na sreću koji mogu zadovoljiti potrebe sporta, fonda za inovativne terapije, koji traže oboljeli od SMA i neuroblastoma, te druge proračunske potrebe", ističe HUZIS.

Tajnica HUZIS-a Matea Mateković navela je da su gotovo sve države EU spriječile strane internet ilegalne kladionice blokiranjem IP adresa i bankovnih transakcija te time drastično povećali proračunske prihode od klađenja i drugih igara na sreću.    

HUZIS ističe kako je činjenica da domaći legalni priređivači igara na sreću već sada plaćaju najveće naknade i poreze u EU, a s druge strane igrači plaćaju najveće poreze na dobitke.

Upozoravaju i da su se igrači, upravo nakon zadnjeg uvođenja oporezivanja dobitaka do 750 kuna 2015. godine, mahom prebacili na strane ilegalne internet kladionice, a država time prema procjenama gubi najmanje milijardu kuna godišnje. Pored izbjegavanja poreza HUZIS upozorava i na problem kockanja maloljetnika i činjenicu da za razliku od legalnih, strani ilegalni internet priređivači ne provjeravaju dob igrača.  

U HUZIS-u pozdravljaju svako podupiranje sporta i izražavaju žaljenje što sportski savezi nisu ozbiljnije pristupili problematici financiranja sporta. Podsjećaju da je predstavnike priređivača igara na sreću nedavno primio ministar financija Zdravko Marić pokazavši kako razumije tematiku i obećao da će se struka pozabaviti problemom stranih ilegalnih internet kladionica te visokim porezima koji su uzrok odljeva proračunskih sredstava.