c S
Dnevne novosti

ESLJP - Radomilja i drugi protiv Hrvatske

29.03.2018 07:20

ZAGREB, 28. ožujak 2018. (Ured zastupnika RH pred ESLJP), Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava (dalje u tekstu: Sud) dana 20. ožujka 2018. g. donijelo je presudu u predmetu Radomilja i drugi protiv Hrvatske u kojoj je presudio da država nije povrijedila pravo podnositelja na mirno uživanje vlasništva (članak 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju).

Podnositelji nisu imali „vlasništvo“ u konvencijskom smislu

Podnositelji su prigovarali da im je povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva jer im Županijski sud u Splitu i Općinski sud u Splitu nisu priznali pravo vlasništva na zemljišnim česticama koje su bile u njihovom neprekinutom posjedu više od 100 godina i za koje su tvrdili da su stekli u vlasništvo dosjelošću.

Nakon što je dio zahtjeva odbacio kao nepravodoban, Sud je utvrdio da je na domaćim sudovima da tumače i primjenjuju domaće pravo, osobito kad je riječ o složenim pitanjima kao što je dosjelost u ovom predmetu.

Sud je naveo da se ne može smatrati da podnositelji imaju „vlasništvo“ u konvencijskom smislu kada postoji spor o točnom tumačenju domaćeg prava i kada se o pitanju je li pojedini podnositelj ispunio zakonske pretpostavke za stjecanje vlasništva odlučuje u sudskom postupku pred domaćim sudovima.

Stoga je presudio da zahtjev podnositelja da su vlasnici spornog zemljišta nije imao dovoljnu osnovu u hrvatskom pravu da bi predstavljao „vlasništvo“ u konvencijskom smislu te je presudio da država nije povrijedila prava podnositelja.

Navedena presuda je konačna. Dostupna je na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom i francuskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.