c S
Dnevne novosti

Božinović: Nastavlja se projekt ulaganja u smještajne objekte policije

04.04.2018 07:05 ZAGREB/ĐURĐEVAC 3. travnja 2018. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak, otvarajući Policijsku postaju Đurđevac,da se nastavlja projekt ulaganja u smještajne objekte policije, u sklopu čega su od početka godine otvoreni Smještajno-obučni centar granične policije u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj i nova zgrada Postaje granične policije Cetingrad, Policijska postaja Otok je preseljena u novi prostor, te je adaptirana I. Policijska postaja u Zagrebu.

Nakon otvaranja Policijske postaje Đurđevac nećemo stati, obećao je Božinović. Sve to je nastavak nastojanja na očuvanju i jačanju digniteta policijske profesije, s jasnom vizijom razvijanja moderne i suvremene policije, spremne nositi se sa svim sigurnosnim problemima, kako nacionalnim tako i međunarodnim.

Uređena je normativna podloga  za povišicu plaće policijskim službenicima srednje stručne spreme s najnižim koeficijentima, a istovremeno je započeta  i revizija smještajnih objekata policije, napomenuo je Božinović.

"Da je i u taj segment nužno ulagati uvjerili smo se obilaskom terena, policijskih uprava i postaja, gdje smo ostali nemalo iznenađeni zatečenim uvjetima. Nalazimo optimalno rješenje za svaku pojedinu situaciju, vodimo pritom računa o ekonomskoj isplativosti i svrsishodnosti novih ili adaptiranih prostora", rekao je.  

Gdje god to okolnosti dopuštaju, o smještajnim objektima policije pregovara se s lokalnim i regionalnim jedinicama. Tako je i preseljenje Policijske postaje Đurđevac dogovoreno s Gradom Đurđevcom, na inicijativu gradonačelnika.

Postaja se iz MUP-ove zgrade u centru grada preselila na novu lokaciju, u odgovarajuće prostorije prikladne za policijske poslove u zgradi Javne vatrogasne postrojbe (JVP) smještene izvan središta grada, uz cestu D2.

Na dosadašnjoj će lokaciji zbog praktičnosti ostati upravni poslovi, šalteri za rad s građanima, koji su također profitirali, odnosno preseljenjem operativnog dijela na novu lokaciju i oni su dobili adekvatniji radni prostor u staroj zgradi, dodao je Božinović. 

Položaj dosadašnje zgrade PP Đurđevac u samom centru grada, u blizini ugostiteljskih i poslovnih objekata, nije odgovarao uvjetima za kvalitetan rad policije dok s druge strane, zgrada javne vatrogasne postrojbe nalazi se na povoljnoj lokaciji, uz državnu cestu, što omogućuje izdvojenost od poslovnih i privatnih objekata, a i dalje se nalazi dovoljno blizu svih institucija i ustanova bitnih za rad policije. 

Grad zgradu JVP na privremeno korištenje MUP-u daje bez naknade, a zajedno će je koristiti policija i vatrogastvo.  U njoj su izvedeni minimalni zahvati potrebni radi preseljenja policije, dovršeni 30. ožujka. Svoju dosadašnju zgradu postaje MUP, bez naknade, daje Đurđevcu, također na privremeno korištenje. 

Grad u zgradu namjerava smjestiti tijela državne uprave i lokalne i regionalne samouprave, kako bi što više svojih obveza i prava građani regulirali na jednom mjestu.