c S
Dnevne novosti

Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto - Eurostat

05.04.2018 07:15 LUXEMBOUR/ ZAGREB, 4. travnja 2018. (Hina), Rast potrošačkih cijena u eurozoni ubrzao je u ožujku na godišnjoj razini ponajprije zahvaljujući rastu cijena u segmentu hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.
Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u ožujku je u 19-članom gospodarstvu ubrzala na 1,4 posto, s 1,1 posto u veljači, objavio je Eurostat u preliminarnim procjenama. Time se ponovo podigla na razinu iz prošlogodišnjeg prosinca iako još uvijek osjetno zaostaje za ciljanom razinom Europske središnje banke (ECB) od nešto manje od dva posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, također je blago porasla u ožujku, na 1,3 posto, s 1,2 posto zabilježenih u veljači.Među glavnim sastavnicama HICP-a, u segmentu hrane, alkohola i duhana cijene su na godišnjoj razini rasle dvostruko snažnijim tempom, odnosno po stopi od 2,2 posto.

U veljači su bile porasle jedan posto, pokazuje izvješće. Svježa je hrana pritom na godišnjoj razini poskupila za 0,9 posto, nakon što je u istom postotku bila pojeftinila u veljači u odnosu na isti mjesec godine ranije.Rast cijena blago je ubrzao i u segmentu usluga, koje su poskupjele za 1,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

U veljači bile su porasle 1,3 posto.Blago je pak usporio rast cijena energije, na dva posto, nakon 2,1-postotnog u veljači. Posustao je i rast cijena neenergetskih industrijskih proizvoda, na 0,2 posto, s 0,6 u prethodnom mjesecu.