c S
Dnevne novosti

Saboru u hitnu proceduru upućene izmjene Zakona o strancima

06.04.2018 07:35 SABOR 2

ZAGREB, 5. travnja 2018. (Hina), U hitnu saborsku proceduru, kako bi se do 23. svibnja notificirala direktiva EU o uvjetima ulaska i boravka državljana trećih zemalja u svrhu istraživanja, studija, osposobljavanja, volonterstva, razmjene učenika ili obrazovnih projekata i obavljanja poslova 'au pair', Vlada je u četvrtak uputila izmjene i dopune Zakona o strancima.

U odnosu na važeći zakon, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, učenici mogu regulirati privremeni boravak ako sudjeluju u obrazovnom projektu koji provodi obrazovna  ustanova, a do sada su ga mogli regulirati samo temeljem razmjene učenika. 

Studentima i istraživačima se omogućuje mobilnost ako imaju odobreni boravak u drugoj državi članici europskog gospodarskog prostora, te mogu nakon završetka studija, odnosno prestanka istraživanja regulirati boravak radi traženja zaposlenja, odnosno mogu se samozapošljavati.

Propisana su im i prava, primjerice radni uvjeti, sindikalno udruživanje, kao i prava učenika, volontera i pripravnika. 

"Dozvola za boravak i rad izvan godišnje kvote može se izdati i državljanima trećih zemalja temeljem sporazuma koje Vlada zaključuje s trećim zemljama, kao i s državljanima trećih zemalja koji su na specijalizaciji u Hrvatskoj u zdravstvenoj djelatnosti. Propisani su i uvjeti za prestanak stalnog boravka, ovisno je li državljanin treće zemlje stekao status temeljem pet godina zakonitog boravka ili pod povoljnijim uvjetima", kazao je Božinović. 

Vlada je donijela i odluku kojom je nadležna tijela obvezala da izrade izmjene i dopune Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Njima će biti cilj, uz ostalo, preispitati i revidirati uvjete provedbe zahvata u prostoru radi smanjenja mogućih negativnih utjecaja na prirodne vrijednosti Parka, a koji proizlaze iz ekspanzije turističkih kapaciteta, rastućeg broja posjetitelja te neodgovarjućeg sustava vodoopskrbe i odvodnje i drigih pritisaka. 

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Vlada je dala odobrenje za novo zapošljavanje na određeno vrijeme 65 državnih službenika srednje stručne spreme na mjesto stručnog referenta, radi obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećava tijekom turističke sezone u lučkim kapetanijama i ispostavama.